Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Kabinet veinst zorgen om Saoedische massa-onthoofdingen

  •  
01-12-2015
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
62 keer bekeken
  •  
hennis_rutte_300.jpg
Minister Hennis: 'Belangrijker om goed contact met Saoedi-Arabië te onderhouden'
Het kabinet maakt zich zorgen over berichten dat Saoedi-Arabië op het punt zou staan vijftig gevangenen te onthoofden. Dat heeft minister Hennis van Defensie dinsdag gezegd tijdens het wekelijkse Vragenuur in de Kamer.
Volgens Hennis kan het bericht over de onthoofdingen niet officieel worden bevestigd, maar is de bron – de krant Okaz – dusdanig betrouwbaar dat het kabinet alle reden heeft het bericht voor waar aan te nemen. Ook The Independent meldt dat vrijdag, na het middaggebed, de veroordeelden ter dood zullen worden gebracht. 
Hoewel de aangekondigde onthoofdingen reden voor zorgen is, aldus de minister, gaat het kabinet niet zo ver om ook daadwerkelijk consequenties aan die afkeur te verbinden. Volgens Hennis is een ‘goed contact’ onderhouden met de Saoedi’s de beste manier om het koninkrijk op de misstanden aan te spreken. Dat daarbij eventuele economische belangen niet worden geschaad, is natuurlijk mooi meegenomen. 
D66-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma kan zich niet vinden in de halfslachtige veroordeling van de onthoofdingen door het kabinet. ‘Feit is dat er niets verandert aan de relatie met Saoedi-Arabië,’ zegt hij. Volgens Sjoerdsma is het koninkrijk ‘ wereldkampioen ’ in het uitvoeren van de doodstraf. Alleen dit jaar al zijn er tot nu toe 151 mensen onthoofd, reden voor Amnesty om eerder dit jaar al de noodklok te luiden. 
‘Saoedi-Arabië ligt dit jaar op koers om het record van 1995, 192 onthoofdingen, te verbeteren. Er wordt gezegd dat de Islamitische Staat niet bestaat, maar die bestaat wel, en die heet Saudi-Arabië,’ aldus Sjoerdsma.
Ook CDA’er Raymond Knops heeft zijn bedenkingen over de oprechtheid van het cabinet wat betreft hun geuite zorgen. Knops wil weten of de ambassadeur al op het matje is geroepen en of dat überhaupt al eens is gebeurd. Het bleken vragen waarop de minister geen antwoord kon of wilde geven. Hetzelfde geldt voor de vraag van Knops wat er moet gebeuren voordat voor de minister de maat vol is. Hij wijst erop dat er vanuit het kabinet nog nooit een kritisch persbericht over Saoedi-Arabië voorbij is gekomen. 
Dat bestuurders opeens niet zoveel op hebben met mensenrechten als er economische belangen op het spel staan, bleek ook vorige week nog toen de Rotterdamse burgemeester Aboutaleb op zakenreis naar Saoedi-Arabië ging. Het land is thuishaven van petrochemieconcern Sabic en staatsoliemaatschappij Saudi Aramco; bedrijven die ook actief zijn in Rotterdam. De SP maakte zich kwaad om het bezoek van de burgemeester die wel een grote mond heeft als het op bestrijding van IS aankomt, maar tegelijkertijd geen moeite heeft om zaken te doen met ‘een staat waarvan iedereen weet dat van daaruit de financiering van die terroristen komt’.
cc-beeld: EU Naval Force

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.