Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Kabinet schroeft gaswinning in Groningen gedwongen omlaag

  •  
18-12-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Dijs_300.jpg
Minister volgt uitspraak van Raad van State om winning volgend jaar te beperken tot maximaal 27 miljard kuub
De gaswinning uit de Groningse bodem wordt volgend jaar verder beperkt tot 27 miljard kuub. Dat maakte minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem vrijdag na de ministerraad bekend.
Met het genomen besluit volgt het kabinet de uitspraak van de Raad van State die een maand geleden het vorige gasbesluit van de regering vernietigde. Eerder was minister Henk Kamp (Economische Zaken) nog van plan de gaswinning terug te schroeven van 39,5 naar maximaal 33 miljard kuub, dit leverde het kabinet echter forse kritiek op van inwoners, bestuursorganen en belangengroepen. 
Dijs_300
Omdat minister Kamp onvoldoende wist te motiveren waarom de extra gaswinning zwaarder diende te wegen dan de veiligheid van de inwoners van het gebied, werd zijn eerdere besluit van tafel geveegd. De nieuwe beperking zal volgens Dijsselbloem de schatkist zo’n 1,5 miljard euro kosten. Omdat het kabinet hier in de begroting al rekening mee heeft gehouden, zal het besluit niet tot verdere bezuinigingen leiden.

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.