Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

'Journalisten begrijpen niets van de wereld'

  •  
08-09-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
76 keer bekeken
  •  
rosling_300.jpg
Ster-statisticus Hans Rosling wast interviewer de oren
De wereld is vergeven van oorlog, de overbevolking is niet te stoppen en ook anderszins gaan we er allemaal aan. Dat is het beeld dat media schetsen van de planeet. En er klopt niets van.
Hans Rosling is een beroemde Zweedse statisticus die stelt dat de media hun publiek stelselmatig op een verkeerd beeld van de wereld trakteren. In een interview op de Deense tv maakt hij de kachel aan met de interviewer. De clip met Engels ondertiteling is een hit. “Je kunt de nieuwsmedia niet vertrouwen als je de wereld wilt begrijpen. Als je denkt dat de meerderheid van de wereldbevolking straatarm is en als je gelooft dat meisjes niet naar school gaan en dat al deze mensen proberen naar rijkere landen te vluchten, dan snap je er helemaal niets van.”
Hoe komt u aan die cijfers, probeert de interviewer nog. En krijgt opnieuw een tik van Rosling die kalmpjes afsluit met een dodelijke constatering: “Ik heb gelijk en jij zit verkeerd.”

Meer over:

nieuws, media
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.