Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Joe Biden ziet zichzelf wel als president in 2020

  •  
06-12-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
7273355918_ad4a2544ad_k
De huidige vicepresident van de Verenigde Staten Joe Biden staat open voor een presidentsrace in 2020. Dat zei hij maandag in Washington tegen journalisten die hem naar zijn politieke toekomst vroegen. Als Biden zich over vier jaar inderdaad verkiesbaar stelt, zal hij met 78 jaar de oudste presidentskandidaat uit de Amerikaanse geschiedenis zijn.
Na de opmerking werd Biden gevraagd of het een grapje was. Biden bleef een paar seconden stil en zei toen: ‘Ik verbind me nergens aan. Ik heb lang geleden al geleerd dat het lot soms rare wendingen kent.’
Aan het begin van de laatste strijd om het presidentschap, leek het er een tijdje op dat Biden zich verkiesbaar zou stellen aan de kant van de Democraten. Nadat in 2015 Bidens zoon overleed aan een hersentumor, zag de vicepresident af van een gooi naar het presidentschap en voerde hij in 2016 campagne voor Hillary Clinton. Op vragen of hij dit keer niet meedeed om Clinton niet in de wielen te rijden antwoordde hij: ‘Mijn zoon was aan het sterven en hij stierf. Ik deed niet níet mee vanwege Hillary, ik deed niet mee omdat mijn zoon er niet meer was.’
Een nieuwe poging om president te worden zou voor populaire Joe Biden de derde keer betekenen. Hij deed eerder mee in 1988 en in 2008, maar stapte beide keren vroegtijdig uit de race. Driemaal zou echter scheepsrecht kunnen zijn, helemaal nu het leiderschap binnen de Democratische partij voor het grijpen ligt en velen binnen de partij zich openlijk afvragen of een kandidaat van het type Bernie Sanders misschien toch de betere keus was geweest.
Bron: The Hill  / cc-foto: West Point
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.