Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Jodiumpil voor elke Nederlander moet gezondheidsschade kernramp beperken

  •  
29-04-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
3289775603_be5d516ff5_b
In navolging van België gaat ook Nederland zorgen dat er voor elke Nederlander een jodiumpil beschikbaar is. Dat meldt het AD. Jodiumpillen kunnen de gezondheidsschade na een kernramp beperken en daarom heeft het ministerie van Volksgezondheid (VWS) er 15 miljoen van besteld. De pillen die volgende maand aankomen zijn een aanvulling op de 5 miljoen jodiumpillen die Nederland reeds op voorraad heeft.
Minister Schippers van VWS presenteerde in maart nog een plan om jodiumtabletten alleen beschikbaar te stellen voor kinderen tot 18 jaar en zwangere vrouwen in een straal van honderd kilometer rond kerncentrales, maar lijkt nu voldoende pillen te hebben ingeslagen voor de rest van Nederland. Al zeggen critici dat de minister met het plan een gevoel van schijnveiligheid creëert. Volgens Greenpeace en de milieuorganisatie Wise bieden jodiumtabletten geen enkele bescherming tegen de tientallen andere radioactieve stoffen die bij een groot ongeluk in een kerncentrale vrijkomen. België heeft zeven kernreactoren die dicht bij de Nederlandse grens liggen en waarvan een aantal zeer verouderd is.
Cc-foto: de Nederlandse kerncentrale in Borssele, RNW
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.