Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Italiaanse premier Renzi treedt af na nee-stem referendum, maar nu nog niet

  •  
05-12-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
78 keer bekeken
  •  
Renzi
Na de blijdschap in Brussel over de uitslag in Oostenrijk, volgt er teleurstelling over Italië. De Italiaanse premier Renzi is namelijk zondag afgetreden nadat er nee is gestemd op een referendum over grondwetswijzigingen. Ongeveer zestig procent van de stemmen waren tegen het inperken van de macht van de senaat en regionale bestuurders.
De pro-Europese sociaal-democraat hield na middernacht een speech waarin hij aankondigde af te treden en de verantwoordelijkheid te nemen voor de uitslag. De Italiaanse president moet zijn ontslag aannemen en beslissen of er een interim-kabinet aangesteld wordt of dat de verkiezingen vervroegd worden.De Vijfsterrenbeweging van komiek Beppe Grillo, voortrekker van het ‘nee-kamp’ wil vervroegde verkiezingen.
De uitslag van het referendum kan druk zetten op Italiaanse banken, die al in moeilijkheden verkeren en 360 miljard euro aan leningen hebben. Investeerders zouden terughoudend kunnen zijn door de politieke instabiliteit. Dat heeft weer invloed op de stabiliteit in Europa.
Update maandag 5 december 21.30
De Italiaanse premier Renzi blijft voorlopig nog op zijn post. President Mattarella heeft hem gevraagd nog even aan te blijven om de begroting voor volgend jaar door het parlement te loodsen. Renzi heeft daarmee ingestemd. Voor het einde van de maand zou de begrotingsbehandeling klaar moeten zijn, maar men sluit niet uit dat voor het einde van deze week al over begroting zal worden gestemd.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.