Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Inwoners Bonaire willen zich losmaken van Nederland

  •  
19-12-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
182 keer bekeken
  •  
bonaire.jpg
Uitkomst staatkundig referendum: meerderheid wil af van Bonaire als bijzondere gemeente
Vrijdag gingen de inwoners van Bonaire naar de stembus om aan te geven of ze tevreden zijn over de band tussen Nederland en Bonaire. Het resultaat van het staatkundig referendum: een ruime meerderheid is ontevreden. Vroeger was Bonaire onderdeel van de Nederlandse Antillen, tegenwoordig is het een bijzondere gemeente onder Haags gezag. Dat is een doorn in het oog voor velen, omdat Nederland met deze constructie in hun ogen min of meer het eiland opnieuw heeft gekoloniseerd.
Ruim 60 procent van de inwoners van het eiland bracht vrijdag een stem uit. 65 procent van hen zegt niet tevreden te zijn over de directe band met Nederland. De eilandregering hoopt nu met de uitslag voldoende steun te hebben om opnieuw te onderhandelen met Den Haag.
De politieke partijen van de huidige regering, stuurden in de verkiezingscampagne aan op een ‘nee’-stem. De regering hoopt nu meer rechten voor de inwoners van Bonaire te kunnen afdwingen, om mee te kunnen beslissen over interne aangelegenheden.

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.