Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Indonesische bosbranden 'misdaad tegen de mensheid'

  •  
26-10-2015
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
steenbergentweet2.JPG
Ontbossing voor palmolie brengt miljoenen mensen in gevaar
In Indonesië kampen een half miljoen mensen met hevige ademhalingsproblemen, als gevolg rookontwikkeling door zinderende bosbranden. De aangestoken branden om ruimte te maken voor palmolie-plantages worden inmiddels omschreven als een misdaad tegen de mensheid.
Tienduizenden hectares oerwoud staan al ruim twee maanden in brand dankzij een ontbossingsmethode genaamd “slash and burn”, de snelste manier om ruimte te maken voor nieuwe plantages. Indonesië hanteert als grootste exporteur van palmolie deze vorm van ontbossing vaker, met als gezondheidsklachten voor de bevolking als gevolg. 
Indo_300
Dit jaar zijn de klachten echter heviger dan normaal, als gevolg van een langer durend droogteseizoen en de invloed van El Niño, een sterke opwarming van normaal gesproken koel zeewater. De dagelijkse uitstoot van de branden overstijgt inmiddels al de dagelijkse uitstoot van de gehele Amerikaanse economie. In de zwaarst getroffen gebieden, Sumatra en Kalimantan, tikken de waarden op de vervuilingsindex (PSI) de 2.000 al aan, waar alles boven de 300 als gevaarlijk wordt gezien. Zeker tien mensen zijn al overleden als gevolg van het inademen van de schadelijke rook.
Bedreigde dieren als bijvoorbeeld de orang-oetan, vluchten massaal het oerwoud uit. Inmiddels hebben zes Indonesische provincies de noodtoestand uitgeroepen. Maar ook in het naburige Singapore en Maleisië heeft men last van de hevige rook. Meerdere scholen in die landen zijn gesloten, vluchten in het gebied worden geannuleerd. Indonesische goederen worden er nu geboycot in een poging invloed uit te oefenen op de regering. 
Volgens een woordvoerder van meteorologisch en klimatologisch instituut BMKG Sutopo Puro Nugroho, ademen op Sumatra en Kalimantan 43 miljoen mensen de schadelijke rook in. Hij denkt dat het aantal mensen met ademhalingsklachten vele malen hoger ligt dan een half miljoen, maar dat velen de klachten niet melden. ‘Dit is een misdaad tegen de mensheid van ongekende proporties,’ zegt Puro Nugroho. Hij vindt dit echter niet de tijd om een schuldige aan te wijzen, maar ligt de prioriteit bij het oplossen van het probleem.
Om de uit de hand gelopen branden het hoofd te bieden, heeft de Indonesische president Joko Widodo dertig vliegtuigen en 22.000 soldaten ingezet om het vuur te bestrijden. Daarnaast liggen er marineschepen in de havens van Kalimantan om slachtoffers te evacueren als dat nodig blijkt. Ook de overheden van Maleisië, Singapore, Australië en Japan hebben reddingstroepen naar het gebied gestuurd. 
Milieugroeperingen waarschuwen echter dat de in grote getale aanwezige reddingswerkers slechts een druppel op een gloeiende plaat zijn. Datzelfde vindt ook dr. Eric Meijaard, een in Indonesië gestationeerde professor aan de Universiteit van Queensland. ‘In grote delen van Indonesië is al ruim een maand lang de noodtoestand uitgeroepen. Waarom wordt er nog niet landelijk opgeroepen een eind te maken aan deze manier van ontbossing? Waarom staan er nog geen celstraffen tegenover deze praktijken?’
Zover wil Indonesië, voor wie de palmolie-plantages een flinke bron van inkomsten zijn, nog niet gaan. Desondanks hebben de branden tot nu toe al voor een schade van bijna 30 miljard gezorgd en de schade loopt nog altijd op. Voor de staatskas, maar zeker ook voor de natuur en bevolking.

Meer over:

nieuws, groen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.