Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Huisarts wordt weer baas in eigen huis

  •  
05-10-2015
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
huisarts300_02.jpg
Verzekeraars halen dikke vinger uit de pap ... Maar verdwijnt hiermee ook de perverse prikkel van de beloning? 
Zorgverzekeraars gaan zich in de toekomst minder bemoeien met wat er in de huisartsenpraktijk gebeurt. Dat schrijft onder meer NRC. Er wordt een einde gemaakt aan de perverse prikkel van het financieel belonen van bepaalde behandelmethoden. Daartoe hebben de huisartsen, verzekeraars, het ministerie van Volksgezondheid en belangenverenigingen een akkoord gesloten.
Van de ruim 11.000 Nederlandse huisartsen kwam ruim tweederde het afgelopen jaar in opstand. De macht van de zorgverzekeraars was veel te uitgebreid. Sterker nog: verzekeraars gingen op de stoel van de dokter zitten. En dat betekent dat niet de gezondheid van de patiënten, maar de financiering het belangrijks werd.
RTEmagicC_huisarts850.jpg
De macht van de zorgverzekeraar heeft zich zo kunnen uitbreiden doordat de verzekeraar in 2006 van de minister de taak heeft gekregen de zorg ‘betaalbaarder’ en ‘beter’ te maken. Twee woorden die doorgaans niet helemaal hand in gaan. En dat bleek ook.
In de praktijk werden contracten opgesteld door de verzekeraars, die de huisartsen moesten accepteren. Beloningen werden gekoppeld aan bijvoorbeeld het voorschrijven van specifieke antidepressiva voor een bepaalde behandelduur. De huisarts kon geen rekening meer houden met het soort patiënt waaraan hij de middelen wilde voorschrijven. Wie betaalt, bepaalt en dat was in dit geval niet de patiënt, maar de verzekeraar. Andere huisartsen kregen weer een beloning wanneer zij gebruik maakten van onderzoekslaboratoria waar de zorgverzekeraar een contract mee heeft, waardoor andere laboratoria juist weer werden geweerd.
Eén van de veranderingen die nu wordt doorgevoerd is dat huisartsen vanaf volgend jaar minder formulieren en machtigingen hoeven in te invullen om patiënten met een chronische aandoening langdurig van medicatie te voorzien. Eén receptje van de huisarts is voldoende.
Dit betekent echter niet dat verzekeraars hun grip verliezen op de huisartsenzorg. Ze kunnen de huisartsen met contracten nog steeds ‘sturen’. Zo kunnen ze nog steeds in contracten bepalingen opnemen waardoor huisartsen beloond kunnen worden als zij bepaalde geneesmiddelen of voorkeurslaboratoria gebruiken. Het verschil is dat huisartsen nu meer invloed krijgen op het opstellen van de contracten. Echt verdwijnen doet die perverse prikkel dus niet. 

Meer over:

economie, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.