Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Hoe gaat het met Oranje na de azc-rel?

  •  
10-03-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Schermafbeelding 2017-03-10 om 15.44.35
We kennen ze allemaal nog, de beelden uit het piepkleine dorpje Oranje. Er werden al 700 asielzoekers opgevangen in een dorpje met 150 inwoners. Toen hier anderhalf jaar geleden 700 bij zouden komen, zonder dat er met de bewoners overlegd werd, braken er hevige protesten uit. De Nederlands-Congolese schrijver Alphonse Muambi ging voor de Belgische krant De Morgen in het dorp op bezoek om in gesprek te gaan met de bewoners.
Het blijkt de bewoners veelal helemaal niet te gaan om de asielzoekers zelf, maar om de manier waarop de lokale overheid met ze omging. Veel bewoners geven aan overvallen te zijn geweest. ‘Mijn grootste kritiek is dat de politiek zomaar dingen oplegt – en dan gaat het niet alleen over asielzoekers – maar gewoon dingen opleggen zonder met mensen te overleggen’ aldus Muambi.
Hij ziet echter ook hier dat migratie op dit moment nog het enige thema is dat ertoe doet bij de verkiezingen. Wie laat asielzoekers wel toe, en wie niet? Muambi denkt dat het ook anders kan:
"Hoe meer kennis er is over het buitenlands beleid van Nederland, over het belang van Nederland in het buitenland, over wat Nederland in het buitenland doet… Als die kennis bij de Nederlanders groeit, dan zal ook de aanvaarding toenemen van de komst van vreemdelingen, asielzoekers, of migranten. Die kennis is op dit moment minimaal, zo niet afwezig."
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.