Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

GroenLinks en PvdA hernieuwen flirt met linkse samenwerking

  •  
24-10-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
53 keer bekeken
  •  
Vragenuur in de Tweede Kamer

© 2016-10-04 15:36:17 DEN HAAG - Jesse Klaver (Groenlinks) en Diederik Samsom (Pvda) tijdens het Vragenuur in de Tweede Kamer. ANP BART MAAT

Jesse Klaver heeft gisteravond bij een partijbijeenkomst van GroenLinks in Eindhoven opgeroepen tot een nieuw te vormen links politiek blok :
De VVD heeft een progressieve partij nodig om te regeren. Maar zonder VVD kunnen wij samen het hart van het nieuwe kabinet vormen.”
Beter dan te proberen ‘het rechtse beleid van de VVD een beetje minder erg te maken’ in een nieuwe coalitie, zouden PvdA, SP en D66 zich voor én na de verkiezingen uit moeten spreken voor samenwerking en hun ‘progressieve principes’.
PvdA-leider Samsom pakte de handschoen op en deed opnieuw het voorstel om te fuseren. In het huidige ‘versnipperde landschap’ zou een fusiefractie van PvdA en GroenLinks best wel eens de grootste kunnen worden, aldus Samsom maandagavond in Nieuwsuur:
“De overeenkomsten zijn enorm. Uit onze verkiezingsprogramma’s kun je zo twintig punten halen die we samen kunnen doen.”
Een fusie gaat Klaver echter te ver:
“Er zijn genoeg verschillen tussen de partijen, denk aan de partijcultuur. Maar we moeten ons niet uit elkaar laten drijven.”
Klaver: “We willen niet één sterke linkse partij. We hebben vier sterke progressieve partijen nodig om de macht van rechts te breken.” pic.twitter.com/Rz6Jzm7vzP
— Nieuwsuur (@Nieuwsuur) October 24, 2016
SP en D66 tonen zich vooralsnog niet heel enthousiast..
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.