Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Griekenland-EU weer op ramkoers

  •  
02-06-2015
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
59 keer bekeken
  •  
griek_300_03.jpg
Athene gonst van de geruchten over nieuwe verkiezingen ... Goldman Sachs dringt aan op val kabinet ... EU, ECB, IMF draaien duimschroeven aan
Mario Draghi, Christine Lagarde, Angela Merkel, François Hollande en Jean-Claude Juncker hebben de Griekse premier Alexis Tsipras een ultimatum gesteld. Dat meldt althans het Duitse persbureau DPA nadat de toppolitici maandagavond onverwacht overleg voerden over de al maanden slepende acute crisis. De Grieken zeggen van geen ultimatum te weten. Tsipras werd niet eens ingelicht over het overleg.
Inzet van het overleg is de hervorming van het Griekse economische bestel en hoe de Europese en financiële instituten die kunnen afdwingen nu er een linkse regering zit die zich niet opstelt als een mak schaap. De stok achter de deur zijn de verplichte aflossingen. Vrijdag moeten de Grieken 300 miljoen euro overmaken aan het Internationale Monetair Fonds. Voor het einde van de maand moet er 1,6 miljard euro aan rente en schuld zijn afgelost. 
Daarnaast moet Griekenland volgens de media vrijdag met een akkoord komen over hoe de crisis wordt aangepakt. De financiële sector vindt dat hervormingen, liberaliseringen en privatiseringen doorgezet moeten worden. De regering van Tsipras denkt daar anders over. Het FD laat directeur Daniel Gros van de Brusselse denktank Centre for European Policy Studies aan het woord die zegt dat het tijdstip voor een akkoord niet zo spijkerhard is.
Gros denkt dat het compromis kan zijn dat Europa toestaat dat sommige arbeidsmarkt­hervormingen worden teruggedraaid en pensioeningrepen worden verzacht. Daar zou Griekenland besparingen elders tegenover moeten stellen. Het zou beide partijen een kans bieden het akkoord te verdedigen.
Reuters meldt dat de Griekse regering bereid zou zijn tot verdere hervorming van het pensioenstelsel, een van de belangrijke doelwitten van de schuldeisers. Athene zegt dat er geen nieuws is op dat gebied omdat er al voorstellen liggen.
The Guardian schrijft dat in Athene de geruchtenmachine op volle toeren draait. Als er een compromis uitkomt dat de regering, ondanks verzet van Syriza-parlementariërs, met steun van de oppositie door het parlement wil loodsen, vinden velen dat er nieuwe verkiezingen moeten komen. Die zouden al op 28 juni moeten plaatsvinden.
Ook Huw Pill, topman van de Goldman Sachs bank, meent dat er nieuwe verkiezingen moeten komen. Hij stelt in The Telegraph  dat de huidige regering geen mandaat heeft om de eurozone te verlaten en gekozen is op een programma dat een compromis onmogelijk maakt.
De Griekse economie kent nauwelijks enige verbetering. Een van de verklaringen daarvoor is dat het land weliswaar 240 miljard aan noodhulp heeft ontvangen maar dat slechts 11(!) procent daarvan ten goede is gekomen aan het land zelf. De rest is direct doorgevloeid naar de kassen van internationale banken die al decennnia grof geld verdienen aan het land. Kees Vendrik, lid van de Algemene Rekenkamer , denkt dat Griekenland nooit in staat zal zijn de noodhulp terug te betalen:
Zoals de vooruitzichten nu zijn, is het denk ik fair om te zeggen dat we daar een hard hoofd in moeten hebben.

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.