Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Google viert verjaardag van Aletta Jacobs met Google Doodle

  •  
09-02-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
78 keer bekeken
  •  
google
Donderdag is het precies 163 jaar geleden dat de Nederlandse arts en feministe Aletta Jacobs werd geboren. Op 9 februari 1854 kwam zij in Sappemeer ter wereld. Jacobs was niet alleen de eerste vrouwelijke arts, maar ook een fervent voorvechtster van vrouwenrechten, waaronder het kiesrecht.
Er zijn redenen te over om Jacobs op haar geboortedag te eren, bijvoorbeeld zoals Google doet met een Google Doodle.
Jacobs was bijvoorbeeld de eerste vrouw die werd toegelaten aan een hbs, en de eerste vrouw die aan de universiteit mocht studeren. Hiervoor vroeg ze schriftelijk toestemming aan minister Thorbecke, die ermee instemde. Uiteindelijk werd ze in 1871 toegelaten als studente medicijnen aan de Rijksuniversiteit van Groningen.
Als arts maakte Jacobs zich onder meer sterk voor anticonceptie voor vrouwen. Bijvoorbeeld door ’s werelds eerste anticonceptiekliniek te openen. Ook was Jacobs – hoe kan het ook anders – een feministe van het eerste uur: dankzij onder andere haar inzet is het vrouwenkiesrecht in Nederland tot stand gekomen. Oorspronkelijk was er een loongrens ingesteld om te mogen stemmen. Dankzij haar werk als arts voldeed ze daaraan. Hierop werd het verbod voor vrouwen om te stemmen nadrukkelijk in de wet opgenomen. Bij de Grondwetswijziging in 1917 – dit jaar dus honderd jaar geleden – kregen vrouwen ook passief kiesrecht, welke werd bevorderd door de Vereeniging voor Vrouwenkiesrecht, opgericht door Wilhelmina Drucker, Anette Versluys-Poelman en Aletta Jacobs, evenals Elisabeth Carolina van Dorp, Clara Wichmann, Welmoet Wijnaendts Francken-Dyserinck en Eduard Fokker.
Stemmen op een vrouw? Stem slim Ook al bestaat pakweg de helft van onze samenleving uit vrouwen (iets meer zelfs), in de Tweede Kamer is daar niets van terug te zien. Zo’n 70 procent van de leden van de Tweede Kamer is namelijk man. Wie de kieslijsten erbij pakt ziet ook: plaats nummer één is zeer zelden maar voor een vrouw. Alleen de Partij voor de Dieren, Artikel 1 en de Piratenpartij hebben een vrouwelijke lijsttrekker. Veel mensen kiezen in het stemhokje, in een poging deze scheefgroei recht te zetten, bewust voor een vrouw. Maar alleen stemmen op een vrouw is niet voldoende, zo wordt op de website stemopeenvrouw uitgelegd:
"Hoe kunnen we de balans dan rechtzetten? Door strategisch op een vrouw te stemmen. Door juist op een vrouw te stemmen die zonder voorkeurstemmen niet in de Kamer komt, zorgen we voor meer vrouwen in ons parlement. Stem daarom op vrouwen die lager op de kieslijsten staan. Met die voorkeurstem maak je het verschil."
De tip:
Schermafbeelding-2017-02-09-om-10.19.32
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.