Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Geen Nexit voor Pechtold: ik werk hier niet aan mee, óók niet in een toekomstig kabinet

  •  
27-06-2016
  •  
leestijd 6 minuten
  •  
109 keer bekeken
  •  
Kamer bespreekt aanpak jihadstrijders

© 2014-09-04 11:14:32 DEN HAAG - PVV-leider Geert Wilders in debat met fractievoorzitter Alexander Pechtold van D66 tijdens een debat in de Tweede Kamer over de aanpak van extremisme en radical

De D66-leider Alexander Pechtold vertelt in de Trouw van maandag dat hij onder geen enkel beding een Nexit wil. Het zou nutteloos en een ‘Wilders-referendum’ zijn waarbij dingen alleen afgebroken worden in plaats van opgelost. Hij verwijt de VVD en het CDA dat zij de onvrede jegens de EU voeden. In de Kamer vindt maandagavond een debat over het onderwerp plaats.
In het interview zegt Pechtold boos te zijn over het desinformeren van kiezers door UKip en Nigel Farage die mensen ‘maar wat wijs gemaakt heeft over wat de schade zou zijn’. HIj wijt het aan de retoriek van de partij: “En nu is er paniek. Zo werkt populisme. Het is zo pijnlijk om te zien.”
Een referendum in Nederland zou van geen enkel nut zijn, vindt Pechtold en alleen maar schade doen aan het land en de inwoners:
"Een leave heeft volstrekt onduidelijke en onvoorspelbare gevolgen. Waarover stem je dan? En daarbij: dankzij de EU is er vrede en veiligheid, en daardoor welvaart in Europa. Dat is een proces geweest van zeventig jaar democratische besluitvorming tussen de landen, in kleine stapjes. Dat gaan we toch niet in een referendum over de schutting gooien door een simpele vraag te stellen met één nee of ja? Zelfs om een letter in de Grondwet gewijzigd te krijgen heb je in dit land een tweederde meerderheid nodig, in beide Kamers. Daar ga ik het land niet aan blootstellen. Dat is een ‘Wilders-referendum’, waarin alleen dingen worden afgebroken, zonder alternatief. Dat blijkt nu ook bij de Britten. Wij zijn voor een correctief referendum, als onderdeel van een wetgevingsproces. Wat hier wordt gevraagd, is iets heel anders. Ik zal daar niet aan meewerken. Niet vanavond in de Kamer, of later dit jaar. En nog belangrijker: ook niet in een toekomstig kabinet"
Zelfs om een letter in de Grondwet gewijzigd te krijgen heb je in dit land een tweederde meerderheid nodig, in beide Kamers. Daar ga ik het land niet aan blootstellen. Dat is een ‘Wilders-referendum’, waarin alleen dingen worden afgebroken, zonder alternatief. Dat blijkt nu ook bij de Britten.
Wij zijn voor een correctief referendum, als onderdeel van een wetgevingsproces. Wat hier wordt gevraagd, is iets heel anders. Ik zal daar niet aan meewerken. Niet vanavond in de Kamer, of later dit jaar. En nog belangrijker: ook niet in een toekomstig kabinet
Pechtold neemt het premier Rutte kwalijk dat hij het anti-Eu sentiment voedt:
"Rutte zegt diep teleurgesteld te zijn over de historische breuk met Groot-Brittannië. Maar hij heef zelf flink meegeholpen om Europa weg te zetten als ‘bureaucratisch’, iets waar je alleen maar last van heb. Wat nu dreigt is dat we door het vele praten over de mensen met onvrede, te weinig praten over de oplossing. Ik vind het triest dat het debat nu alweer wordt teruggebracht tot de vraag of er in Nederland ook een referendum moet komen. Ik hoor VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra daar al ruimte voor laten. Waarom altijd maar dat gezeur over Europa bij de VVD? Altijd dat dédain voor de EU? Als de VVD en het CDA vaker aan mensen durven laten zien waar Europa voor staat, zou er minder onvrede zijn. Ik zeg: de democratische middenpartijen zijn sterker dan de populisten. Als ze maar weerwoord durven geven. We moeten de populisten bestrijden op hun zwakke punt, namelijk dat ze geen oplossingen hebben, dat ze alleen maar afbreken, dat ze onzin vertellen. Dat is in Groot-Britannië nu wel gebleken"
Ik vind het triest dat het debat nu alweer wordt teruggebracht tot de vraag of er in Nederland ook een referendum moet komen. Ik hoor VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra daar al ruimte voor laten.
Waarom altijd maar dat gezeur over Europa bij de VVD? Altijd dat dédain voor de EU? Als de VVD en het CDA vaker aan mensen durven laten zien waar Europa voor staat, zou er minder onvrede zijn. Ik zeg: de democratische middenpartijen zijn sterker dan de populisten. Als ze maar weerwoord durven geven. We moeten de populisten bestrijden op hun zwakke punt, namelijk dat ze geen oplossingen hebben, dat ze alleen maar afbreken, dat ze onzin vertellen. Dat is in Groot-Britannië nu wel gebleken
Volgens de D66-leider moeten er oplossingen komen en dat kan alleen als er ‘feitenvrije politiek’ wordt bedreven en tegen het populisme in wordt gegaan.
"Er is vooral veel steviger weerwoord nodig op types als Wilders maar ook op VVD’ers en soms CDA’ers die elke keer maar afgeven op Europa. Alsof Europa levertraan is! Ik neem Rutte kwalijk hoe hij daarin is mee is gegaan, met idiote beloftes, bij de vorige verkiezingen, zoals dat er geen geld meer zou gaan naar de Grieken. Dát heeft gemaakt dat mensen het gevoel hebben dat Europa een probleem is in plaats van de oplossing. Dát moet anders. Denkt er nu werkelijk iemand dat je terrorisme kunt bestrijden landje voor landje? Of het vluchtelingenvraagstuk, of de klimaatverandering? Je kan het alleen samen oplossen. Dat verhaal moet weer veel duidelijker worden verteld."
Dát moet anders. Denkt er nu werkelijk iemand dat je terrorisme kunt bestrijden landje voor landje? Of het vluchtelingenvraagstuk, of de klimaatverandering? Je kan het alleen samen oplossen. Dat verhaal moet weer veel duidelijker worden verteld.
Pechtold laat weten gemotiveerd te zijn om tegen de opkomst van het populisme te vechten. De politiek zou te lang aan het slapen zijn geweest:
"Misschien was dit wel de wake-up call die we nodig hadden. We hebben vijftien jaar het debat laten gijzelen door populisten als Wilders en meehuilers als Rutte, die alsmaar suggereren dat in ‘minder Europa’ een oplossing ligt. Natuurlijk moeten we mensen bij de hand nemen, hun angsten serieus nemen als ze het gevoel hebben dat het met Europa te snel gaat. Maar de onvrede krijgt nu wel heel veel aandacht. We leven op een van de mooiste plekken van de wereld, maar doen of alles naar de verdoemenis gaat. Europa is het probleem niet. Populisme is het probleem. Dus als Wilders er een thema van wil maken in de verkiezingen: kom maar op. De Brexit geeft me weer energie om terug te vechten."
We leven op een van de mooiste plekken van de wereld, maar doen of alles naar de verdoemenis gaat. Europa is het probleem niet. Populisme is het probleem. Dus als Wilders er een thema van wil maken in de verkiezingen: kom maar op. De Brexit geeft me weer energie om terug te vechten.
Update 11:00 Ook Diederik Samsom heeft zich tegen een Nexit uitgesproken. In het AD vertelt hij dan een referendum de democratie zou ondermijnen.
"Overal waar ik kom is de onvrede over Europa enorm, maar Nexit is voor heel veel Nederlanders geen optie. Het speculeren erover en het organiseren van een referendum is op zich al heel slecht voor Nederland. Een referendum is een aanvulling op de democratische verzorgingsstaat, maar moet geen ondermijning ervan zijn. We komen net uit een crisis, we hebben vijf jaar geworsteld om weer boven te komen. Het zou heel slecht zijn onszelf weer in onzekerheid te storten. Zo’n vraag kan wel spelen bij verkiezingen, maar niet in een referendum. Waar ik voor wil waken is dat we gevoelens van rancune, triomfalisme en defaitisme vrij baan geven. Anderzijds: de Britten dwingen snel de procedure te starten en ze in de onderhandelingen te storten, is niet verstandig. We moeten op een juiste manier afscheid van de Britten nemen"
Zo’n vraag kan wel spelen bij verkiezingen, maar niet in een referendum. Waar ik voor wil waken is dat we gevoelens van rancune, triomfalisme en defaitisme vrij baan geven. Anderzijds: de Britten dwingen snel de procedure te starten en ze in de onderhandelingen te storten, is niet verstandig. We moeten op een juiste manier afscheid van de Britten nemen
Wat het aanpakken van toenemend rechts-extremistisch populisme betreft, heeft de PvdA-leider een andere visie dan Pechtold.
"Dit is geen wedstrijd in retorica met de populisten. Het heeft vooral te maken met het feit dat Europa nog niet het goede antwoord geeft op grote problemen. We zullen elkaar bij een volgende crisis beter en sneller moeten vinden. Daar moet nu aan gewerkt worden. Waar ik me boos over maak is de analyse dat oude, slecht opgeleide kiezers Engeland eruit zouden hebben gestemd. Dat zijn verdorie de mensen voor wie wij het doen. We moeten naar onszelf kijken, als die mensen geen heil meer zagen in de EU, dan heeft Europa niet genoeg gedaan."
Waar ik me boos over maak is de analyse dat oude, slecht opgeleide kiezers Engeland eruit zouden hebben gestemd. Dat zijn verdorie de mensen voor wie wij het doen. We moeten naar onszelf kijken, als die mensen geen heil meer zagen in de EU, dan heeft Europa niet genoeg gedaan.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.