Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

GB: Steek die 'tampon tax' maar in je EU-begrotingsgat

  •  
25-10-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
merkel300_07.jpg
Opstandige Tories sluiten zich aan bij Labour-initiatief dat einde moet maken aan 'menstruatiebelasting' op maandverband en tampons
Sinds Jeremy Corbyn met overweldigende meerderheid verkozen werd tot nieuwe leider van de Britse Labour-partij heeft het hem niet meegezeten. De onhandige manieren en het ietwat stoffige voorkomen van de linkse politicus werden breed uitgemeten in de pers. Het lijkt er echter op dat Corbyn aan de vooravond staat van zijn eerste succes als oppositieleider. Een Labour-voorstel dat als amendement aan het nieuwe pakket van financiële afspraken is toegevoegd, krijgt waarschijnlijk voldoende steun van dissidente Tories om minister van Financiën George Osborne te dwingen de strijd aan te gaan met de EU: over tampons.
De ‘tampon tax’ of ‘menstruatiebelasting’ is een heet hangijzer in Groot-Brittannië. Een petitie om de btw op maandverband en tampons af te schaffen werd al 250.000 keer getekend. Op dit moment geldt een gereduceerd btw-tarief van 5 procent (in Nederland is dat 6 procent), maar als het aan Labour ligt, wordt dat in de toekomst 0 procent. Onder de huidige EU-belastingregels is het echter niet mogelijk om een 0 procent-tarief in te voeren. Conservatieve anti-EU-politici die het niet eens zijn met de Europese politiek van partijleider David Cameron, zullen de tampon tax naar verwachting aangrijpen om de regering voor het blok te zetten en de kwestie op de spits te drijven. 
tampon300

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.