Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

'Fukushima kan leven op aarde wegvagen'

  •  
26-04-2012
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
Japansediplomaat.jpg

Update: Japanse diplomaat: Als reactor 4 instort, wordt leven op aarde weggeveegd ... Niet alle wetenschappers delen theorie

Het gevaar van de nucleaire ramp in Fukushima is nog lang niet geweken. Sterker nog, de zwaar getroffen reactor nummer 4 is zo sterk beschadigd dat instorting dreigt als er een nieuwe aardbeving komt. Volgens de Japanse diplomaat Mitshuheid Murata staat daarmee de aarde op het spel. “Als reactor 4 in Fukushima instort, wordt leven op aarde weggeveegd”, meent hij.
De Japanse ambassadeur in Zwitserland Mitshuheid Murata, schets het scenario als het mis gaat met reactor 4: 
“Als het zwaar gehavende gebouw van reactor 4 instort, zullen we alle zes de reactoren moeten opgeven vanwege de vrijgekomen radioactiviteit. Maar dat zou ook gevolgen hebben voor het bad met gebruikte splijtstof waarin 6.375 staven met splijtstof zitten en dat op vijftig meter van reactor 4 ligt.
Wanneer de kerncentrale opgegeven moet worden komt ‘onder andere’ 85 keer meer cesium 137 vrij dan bij de grootste kernramp in Tsjernobyl vrijkwam. Deze radioactieve brandstofstaven zijn bovendien niet ingekapseld, maar blootgesteld aan de lucht op de tweede verdieping van reactor 4. Als het mis gaat, duurt het volgens experts minstens vijftig jaar om de vrijgekomen radioactiviteit te stoppen. 
Reactor 4 zou kunnen instorten door bijvoorbeeld een nieuwe aardbeving. Murata benadrukt dat Japan zich moet realiseren dat het een ‘onmetelijke’ verantwoordelijkheid heeft tegenover de rest van de wereld.  
De Amerikaanse Democratische senator Ron Wyden, lid van het energiecomité is er ook niet gerust op. Het risico op aardbevingen rondom de Fukushima-Daiichi blijft volgens hem onderschat en onopgelost. Hij stuurde onlangs brieven aan de Japanse ambassadeur in de VS Ichiro Fujusaki, Hillary Clinton, aan de Japanse minister voor Energie Steven Chu en aan Gregory Jaczko, voorzitter van de Nucleaire Toezichtscommissie. Daarin verzoekt hij hen hun kabinetten voorbereidingen te laten treffen om eigenaar TEPCO hulp te verlenen bij het zo snel mogelijk beveiligen van de hele site in Fukushima. 
Er gaan echter ook geruchten dat het gevaar meevalt. Robert Alverez , energie analist van het Institute for Policy Studies verspreidt op internet stukken over het gevaar van Fukushima. De bewoordingen die hij daarbij gebruikt, bijvoorbeeld dat er een risico is voor de hele planeet, zijn opgepikt door de Japanse schrijver Akio Matsumura die een groot internationaal bereik heeft. De stukken die hij schrijft zouden onder andere weer opgepikt zijn door de diplomaat. 
Critici vinden Alverez’ beweringen een tikkeltje overdreven. Hij is namelijk geen nucleaire ingenieur zoals hij beweert. Hij was adjunct-secretaris voor de duurzame energie afdeling bij het Ministerie van Energie tijdens de regering Clinton. Sindsdien is hij analist bij het Institute for Policy Studies en schrijft hij regelmatig over energie onderwerpen. 
De fout die Alverez volgens critici maakt is dat hij alle stoffen die zich in de reactoren bevinden op één hoop gooit en doet voorkomen alsof het het zaakje ieder moment kan ontploffen. Volgens wetenschappers komt die theorie niet overeen met de werkelijkheid. 
Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.