Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Front National verpletterd

  •  
13-12-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
230 keer bekeken
  •  
00mdh2.jpg
Extreem-rechtse partij haalt in tweede ronde lokale verkiezingen nergens meerderheid
De extreemrechtse partij Front National heeft geen enkele van de dertien regio’s een meerderheid behaald in de regionale verkiezingen. Bij de eerste ronde stond de partij van Marine le Pen nog aan kop maar uiteindelijk bijt ze in het stof en kiest Frankrijk wijs, blijkt uit een prognose van de uitslag.
Het leek even de verkeerde kant op te gaan in de regio. In de eerste ronde behaalde partijleider Marine Le Pen haalde 41 procent van de stemmen in het Noorden van Frankrijk, haar nicht Marion Maréchal-Le Pen deed hetzelfde in het Zuiden. De partij bleef daarmee de centrumrechtse coalitie rond ex-president Nicolas Sarkozy (27 procent) en de regerende Socialistische Partij van François Hollande (23 procent) voor. 
lepenpen.jpg
In de tweede ronde blijkt er voor niets ophef te zijn geweest. Het is niet duidelijk waardoor het verlies van Le Pen veroorzaakt is. Wellicht komt het doordat de opkomst hoger is dan verwacht of de oproep van socialistische premier Manuel Valls om desnoods op de republikeinen te stemmen, zolang extreemrechts maar geen meerderheid krijgt.
De hele familie delft het onderspit. In Nord-Pas-de-Calais-Picardie heeft Xavier Betrand van Les Républicains (LR) met 58,1 procent tegen 41,9 procent gewonnen van Marine Le Pen. In het zuiden bij Provence-Alpes-Côte d’Azur verliest nichtje Marion Maréchal-Le Pen van de burgemeester van Nice Christian Estrosi (LR) met 55,8 procent tegen 44,2 procent. 
De strateeg, Florian Philippot verliest in Alsace-Champagne-Ardenne-Lorraine van Philippe Richert ook van Les Républicains 47,6 procent tegen 36,6 procent. 

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.