Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Front National grootste partij

  •  
06-12-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
51 keer bekeken
  •  
marinelepeneng300.jpg
Extreem-rechtse partij van Marine Le Pen wint eerste ronde van Franse regionale verkiezingen
Uit exitpolls blijkt dat de extreem-rechtse partij Front National (FN) aan de leiding gaat in 6 van de 13 regio’s waar de Franse regionale verkiezingen worden gehouden. Partijleider Marine Le Pen haalde 41 procent van de stemmen in het Noorden van Frankrijk, haar nicht Marion Maréchal-Le Pen deed hetzelfde in het Zuiden. De partij blijft daarmee de centrumrechtse coalitie rond ex-president Nicolas Sarkozy (27 procent) en de regerende Socialistische Partij van François Hollande (23 procent) voor. De regionale verkiezingen in Frankrijk verlopen in twee ronden, de tweede is op 13 december.
Bovenstaande partijen hebben in de eerste ronde meer dan 10 procent van de stemmen behaald, waardoor ze automatisch meedoen met de tweede ronde. Oud-president Sarkozy zal voor de verkiezingsronde van zondag geen verbintenis aangaan met de Socialistische Partij om het Front uit regionale besturen te houden. Verwacht wordt dat de Parti Socialiste volgende week beter zal scoren dan vandaag, omdat ze dan ook kunnen rekenen op de stemmen die naar kleinere linkse partijen gingen. Hoewel de Franse regio’s weinig directe macht hebben, wordt de uitslag  gezien als graadmeter voor de populariteit van de regering Hollande.

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.