Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Frankrijk gaat terroristen nationaliteit afpakken

  •  
10-02-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
83 keer bekeken
  •  
10437150994_54b9553425_k
De kogel is door de kerk: het Franse parlement heeft een omstreden grondwetswijziging goedgekeurd waardoor Frankrijk terroristen met een dubbele nationaliteit de Franse nationaliteit kan afpakken.
De grondwetswijziging behaalde geen grote meerderheid. In de Franse Assemblée Nationale stemden 162 volksvertegenwoordiger voor, 148 parlementsleden stemden tegen het voorstel. De Franse oppositie was fel tegen, omdat de maatregel de Franse bevolking in verschillende groepen opdeelt: de echte Fransen die onvoorwaardelijk Frans zijn omdat hun nationaliteit niet afgepakt kan worden omdat ze anders stateloos zouden worden, en Fransen met een dubbele nationaliteit waaronder Algerijnen en Marokkanen die in Frankrijk zijn geboren.
De maatregel is een direct gevolg van de aanslagen in Parijs op 13 november 2015 waarbij 130 mensen om het leven kwamen. Een maatregel die volgens de voormalige minister van Justitie, Christiane Taubira louter symbolisch is en in de praktijk niet veel zal uithalen. Taubira stapte uit protest tegen de controversiële hervorming op, maar niet zonder slag of stoot. Een aantal dagen na haar opstappen publiceerde ze het boek ‘Murmures à la jeunesse’ – een stille wenk aan de jeugd – waarin zij de maatregel hekelt.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.