Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Frankrijk stelt seks kopen strafbaar

  •  
07-04-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
278 keer bekeken
  •  
prostitutie
Frankrijk heeft, na 2,5 jaar politieke discussie, besloten om het Zweedse voorbeeld te volgen en klanten van sekswerkers strafbaar te stellen. Het kopen van seks kan de afnemer voortaan op een boete van maximaal 1500 euro komen te staan als ze worden betrapt. Bij recidive loopt de boete op tot 3500 euro en wordt de seksloper verplicht een cursus te volgen over de schaduwzijden van prostitutie. Het wetsontwerp is erop gericht om pooiers en bordeelhouders aan te kunnen pakken zonder sekswerkers zelf te straffen.
Franse prostituees konden voorheen gestraft worden voor ‘passieve klantenwerving’, maar de strafbaarheid is nu naar de klanten verplaatst. De nieuwe wet stuit op veel weerstand bij sekswerkers. Gevreesd wordt niet alleen dat sekswerkers veel inkomsten mislopen, maar vooral dat de kwetsbaren onder hen verder in de illegaliteit worden gedwongen, die daarmee nog gevaarlijker wordt. De nieuwe wet maakt het makkelijker maakt voor prostituees zonder geldige immigratiepapieren om een tijdelijke verblijfsvergunning te krijgen, maar dan moeten ze beloven met sekswerk te stoppen. De beleidsmakers hopen daarmee de wurggreep van mensenhandelaars op hun slachtoffers te verbreken.

Meer over:

leven, wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.