Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

FNV-voorzitter wil af van zelfstandigenaftrek maar wie profiteert hiervan?

  •  
09-06-2015
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
141 keer bekeken
  •  
Heerts_300.jpeg
Heerts ziet de flexibilisering van de arbeidsmarkt het liefst verdwijnen. 'Daarmee betalen loonslaven mee aan het loon van hun minder verdienende vrije collega's'
Ton Heerts, voorzitter van de FNV, maakt zich boos en dat mag iedereen horen. Hij pleit in het Financieel Dagblad voor het schrappen van de zelfstandigenaftrek voor zzp’ers. Maar dat is niet alles, in hetzelfde interview noemt Heerts AWVN-topman Harry van der Kraats een ‘Gladjakker’. Wat is er aan de hand?
Bij politieke partijen, het CNV, werkgeversorganisaties en hoogleraren arbeidsmarkt is er een brede steun voor verplichte verzekeringen voor zzp’ers. Maar Heerts is faliekant tegen. In het Financieel Dagblad van dinsdag zegt Heerts:
Werkgevers en politieke partijen die daarvoor pleiten, zetten de bijl aan de wortel van de verzorgingsstaat waar we honderd jaar voor gestreden hebben.” 
Volgens Heerts is zo’n verplichte verzekering de eerste stap op weg naar een ministelsel, een uitgeklede variant van de verzorgingsstaat. Maar voorstanders bestrijden dit. Zij vinden dat verplichte verzekeringen juist voor een zachte landing zorgen op de nieuwe flexibele arbeidsmarkt. Het zou de kloof tussen flex en vast verkleinen. Maar wie heeft het bij het rechte eind?
Geen concurrentie op arbeidsvoorwaarden
De FNV-topman wil dus af van concurrentie op arbeidsvoorwaarden. Maar dit blijkt juist in de praktijk precies de kern blijkt te zijn van het zzp-schap. De zelfstandige concurreert op prijs en kwaliteit, waarbij de prijs meestal leidend is. Geen probleem voor ondernemers, maar veel zzp’ers zijn eigenlijk zelfstandige werknemers. Die gaan ook concurreren op prijs, zo schrijft Trouw. Dan ontstaat een situatie waarbij werkgevers hun producten en diensten goedkoper kunnen aanbieden door zo scherp mogelijk arbeid in te kopen. Oftewel: werknemers in te huren die zich voor de laagste prijs verkopen. En dan dreigt precies dezelfde situatie te ontstaan die honderd jaar geleden leidde tot de invoering van de cao, volgens de krant.
Terug naar af?
Werknemers en werkgevers waren het er toen mee eens dat concurrentie op arbeidsvoorwaarden voor niemand goed is. Wie kan namelijk de producten kopen als werknemers nauwelijks betaald krijgen? De steeds verder flexibilisering in Nederland wordt vaak voorgesteld als een internationale beweging waar niets aan is te veranderen, meent Trouw. De FNV trekt deze bewering echter in twijfel. Allereerst gelooft de vakbond meer dan andere bonden in de maakbaarheid van de samenleving. Daarnaast is die flexibiliseringgolf in het buitenland helemaal niet zo vanzelfsprekend als in Nederland. 
Het Centraal Bureau voor de statistiek bracht vorige week samen met TNO een rapport uit waaruit bleek dat Nederlandse bedrijven veel vaker gebruik maken van flexwerker en zzp’ers dan andere Europese landen. De alsmaar groeiende groep zzp’ers, kent ondertussen al meer dan een miljoen Nederlanders leden.

Meer over:

economie, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.