Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

FNV: 'Sociaal akkoord op losse schroeven'

  •  
13-01-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
85 keer bekeken
  •  
heerts_klein.png
FNV eist uitstel grote herkeuring Wajongers ... Herkeuring zal 'levens ruïneren en gezinnen ontwrichten'
Vakbond FNV vreest dat honderdduizenden Wajongers de bijstand worden ingeduwd. De vakbond eist dat de herkeuring van Wajongers, zoals was afgesproken in het sociaal akkoord, wordt uitgesteld. FNV-voorzitter Ton Heerts doet zijn oproep maandag in de Tweede Kamer, waar dan een hoorzitting is over de Participatiewet.
Volgens FNV-voorzitter Ton Heerts trekken de voorstellen van het kabinet een pijler onder het sociaal akkoord weg. In de Volkskrant zegt hij maandag:
Als staatssecretaris Klijnsma dit niet aanpast, moeten we weer met minister Asscher en premier Rutte om tafel.
In het sociaal akkoord staat dat het kabinet tussen 2015 en 2018 240 duizend Wajongers wil herkeuren. Volgens Heerts is dat te snel omdat er helemaal geen werk is voor deze mensen. Straks worden er Wajongers goedgekeurd die vervolgens meteen in de bijstand belanden. Of erger nog: helemaal niets krijgen omdat ze bij hun verdienende ouders inwonen of een beetje spaargeld hebben. Heerts vreest voor desastreuze gevolgen voor de levens van deze mensen en hun gezinnen. Dat de herkeuring er moet komen vindt ook FNV. Maar in dit snelle tempo zal de maatregel meer kapot maken dan goed doen.
VVD-Kamerlid Sjoerd Potters is het niet met de FNV eens en vindt dat we gewoon op 1 januari 2015 moeten beginnen met de herkeuring. PvdA is minder stellig. PvdA-Kamerlid John Kerstens in de Volkskrant:
De PvdA wil zorgvuldiger herkeuren, verzachting van de financiële gevolgen voor Wajongers en voorrangspositie voor hen bij de banen die de werkgevers beloven.
Sinds gemeenten in 2004 zelf verantwoordelijk zijn voor de bijstand, is het aantal mensen met een Wajonguitkering fors toegenomen. Dat kost het Rijk geld. Ter vergelijking: een volledige Wajonguitkering is 1.485 euro voor een volwassene, een bijstandsuitkering ongeveer 643 euro.
Met de Participatiewet hoopt het kabinet 1,6 miljard euro te kunnen bezuinigen. Eerder werd wel gevraagd om een minder zware overgang voor jonge gehandicapten die straks zullen worden goedgekeurd. Jetta Klijnsma besloot toen 100 miljoen extra uit te trekken om de financiële gevolgen voor deze mensen te verzachten.
Lees ook ‘ Participatiewet loost Wajongers in de bijstand ‘ in Trouw maandag, waarin econoom Marcel Canoy en organisatieadviseur sociale zekerheid Robert Capel de  fouten in de Participatiewet bespreken.
Fragment van een herkeuring:

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.