Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Fiscus helpt PostNL belasting ontwijken

  •  
30-05-2015
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
172 keer bekeken
  •  
PostNL_300.jpeg
Winst voor PostNL: 15 miljoen euro aan belastingen en premies voor werknemers
PostNL maakte jarenlang geheime afspraken met de Belastingdienst om pakketbezorgers fiscaal gunstig te laten werken
Deze unieke constructie zorgde ervoor dat de fiscus pakjesbezorgers als zzp’ers zag en niet als werknemers. PostNL bespaart hierdoor jaarlijks naar schatting 15 miljoen euro aan belastingen en premies voor werknemers. Ook loopt PostNL zo geen risico als een kleine zelfstandige ziek wordt of minder presteert. Door de afspraken kregen pakjesbezorgers toch fiscale voordelen van een zelfstandige, terwijl ze maar één opdrachtgever hebben. In sectoren, zoals de zorg, moeten zelfstandigen altijd minimaal vier opdrachtgevers te hebben.
PostNL heeft inmiddels gereageerd en volgens hen vielen de afspraken met de Belastingdienst ‘volledig binnen de kaders van wet- en regelgeving’ en gericht op het verminderen van de administratieve lastendruk. De Belastingdienst wil ondertussen geen commentaar geven. ‘Op individuele zaken kunnen we niet ingaan, omdat we een wettelijke geheimhoudingsplicht hebben.’ 
Schijnconstructies PostNL ligt al langer onder vuur over schijnconstructies. Vakbond FNV uitte al, in een brief, hun bezorgdheid over de schijnconstructies. FNV  bestuurder Reinier Stroo reageerde in een eerder interview over dit onderwerp:
De zogenaamd zelfstandige ondernemers werken alleen voor PostNL en kunnen niet onderhandelen over hun tarief, dat te laag is.
PVDA eist opheldering 
PvdA-parlementariër John Kerstens wil dat staatssecretaris Wiebes dinsdag de Tweede Kamer tekst en uitleg geeft over de afspraken die zijn gemaakt tussen PostNL en de belastingdienst.
We hebben vaker discussies gehad over constructies en afspraken die de fiscus maakt met grote ondernemingen, maar dit gaat over een binnenlands bedrijf.
Verder noemt Kerstens deze constructie een unicum.
Ik ben zelf goed bekend in de bouwwereld waar ook veel met zzp’ers wordt gewerkt. Maar deze constructie, waarbij de onderneming gefaciliteerd wordt door de fiscus, heb ik nooit eerder gezien. Een unicum, gelukkig, maar nog steeds één te veel.”
Volgens Kerstens wijst alles erop dat de zzp’ers die PostNL inzet ‘eigenlijk gewoon werknemers zijn die een vast dienstverband verdienen’. Dit blijkt volgens Kerstens ook uit het feit dat de bezorgers als zelfstandig ondernemers vorig jaar nog staakten voor een betere betaling. 
CC foto:  Erik Schepers

Meer over:

leven, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.