Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Feiten weerspreken angst voor azc's

  •  
17-10-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
1370 keer bekeken
  •  
azcangst300.jpg
Geen toename criminaliteit in gemeenten met een groot asielzoekerscentrum ... 'Een gemiddelde wijk met 600 inwoners zorgt voor meer problemen'
Hoewel er vaak onrust ontstaat wanneer de vestiging van een nieuw asielzoekerscentrum (azc) wordt aangekondigd, hoeven buurtbewoners niet te vrezen voor een toename van de crimininaliteit. Dat concludeert de NOS na gesprekken met 20 van de 33 gemeenten waar een groot azc gevestigd is.
Volgens de gemeenten nam de criminaliteit niet toe en hebben zich weinig tot geen incidenten voorgedaan waarbij mensen van buiten het azc gedupeerd werden. ‘Een gemiddelde wijk met 600 inwoners zorgt voor meer problemen’, aldus een van de ondervraagde gemeenten. Voor crimineel gedrag ten opzichte van buurtbewoners hoeft dus niet gevreesd te worden, wel zijn er soms incidenten binnen het azc zelf, zoals vechtpartijen.
De ervaringen van de gemeenten worden ondersteund door landelijk onderzoek dat in 2006 werd verricht in opdracht van het kabinet-Balkenende. Buiten de hekken van het terrein kwam winkeldiefstal of zwartrijden weleens voor, maar zware criminaliteit werd nergens aangetroffen. De incidenten die er waren vonden bovendien plaats in het asielzoekerscentrum en niet daarbuiten. Volgens de onderzoekers was dit te verklaren door de spanningen die het samenleven op een klein terrein met zich meebrengt. Godfried Engbersen was een van de onderzoekers en vat de conclusies kernachtig samen: 
Het is niet onveiliger rondom een asielzoekerscentrum.
Cc-foto: ANP, buurtbewoners tonen hun angst en frustratie op een informatiebijeenkomst over de vestiging van een azc in Beverwaard

Meer over:

leven, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.