Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Europarlement blijft gebruik omstreden landbouwgif toestaan

  •  
13-04-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
115 keer bekeken
  •  
Schermafbeelding-2016-04-13-om-21.26.44
Het Europees Parlement is vandaag akkoord gegaan met een nieuwe toelating van het omstreden landbouwgif glyfosaat voor de duur van maximaal zeven jaar. Dat is weliswaar korter dan de toelating van vijftien jaar die de Europese Commissie had voorgesteld, maar volgens partijen als De Partij voor de Dieren nog altijd te lang. De partij pleitte eerder voor een totaalverbod op glyfosaat. ‘Teleurstellend dat ook het Europees Parlement de winst van multinationals als Monsanto belangrijker vindt dan ons milieu en de gezondheid van mensen en dieren,’ aldus Europarlementariër Anja Hazekamp.
‘Dit gif is bijna niet te mijden en moet van de markt worden gehaald nu de veiligheid voor mens en dier niet kan worden gegarandeerd,’ vindt Hazekamp.
Het wijdverspreide gebruik en de kankerverwekkende werking van glyfosaat zijn een gevaarlijke combinatie. Dit gif komt voor in rivieren, in grondwater en in ons voedsel. Onderzoek wijst uit dat de helft van alle mensen in Europa glyfosaatsporen in zijn of haar lichaam heeft.
"Het wijdverspreide gebruik en de kankerverwekkende werking van glyfosaat zijn een gevaarlijke combinatie. Dit gif komt voor in rivieren, in grondwater en in ons voedsel. Onderzoek wijst uit dat de helft van alle mensen in Europa glyfosaatsporen in zijn of haar lichaam heeft."
Voorstellen van de Partij voor de Dieren en GroenLinks om particulier gebruik en gebruik in openbare parken en speeltuinen te verbieden kregen wel steun in het Europees Parlement.
Glyfosaat is het meest verkochte landbouwgif ter wereld. Het gif doodt onkruid in tuinen en wordt op grote schaal toegepast in de landbouw. De Wereldgezondheidsorganisatie waarschuwde vorig jaar dat het gif waarschijnlijk kankerverwekkend is. Mogelijk heeft het gif daarnaast een hormoonverstorende werking. Producent Monsanto en het dagelijkse Europese bestuur houden echter vol dat het gif veilig is voor gebruik. De Europese Commissie had daarom een voorstel gedaan om glyfosaat opnieuw toe te laten voor de maximale termijn van vijftien jaar.
De definitieve beslissing over glyfosaat ligt bij de 28 lidstaten van de Europese Unie. Zij stemmen half mei over het opnieuw toelaten van het mogelijk kankerverwekkende landbouwgif. Frankrijk, Zweden, Italië en Nederland hebben zich tot nu toe uitgesproken tégen vernieuwing van de glyfosaat-toelating. Maar staatssecretaris Van Dam (Economische Zaken) liet recent in een brief aan de Tweede Kamer weten onder voorwaarden alsnog te willen instemmen met een nieuwe toelating voor het gif.

Meer over:

politiek, nieuws, groen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.