Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Ethiopische Fairtrade rozenarbeiders leven in armoede

  •  
18-05-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
69 keer bekeken
  •  
Schermafbeelding-2016-05-18-om-11.00.18
De Ethiopische rozenarbeiders van het Nederlandse Fairtrade gecertificeerde rozenbedrijf Sher leven in armoede. Hoewel Fairtrade voor eerlijke handel staat, sprak ZEMBLA in Ethiopië met werknemers die gemiddeld slechts 1 euro per dag verdienen. Volgens Caroline Wildeman van ontwikkelingsorganisatie Hivos is dat geen leefbaar loon, “dit is vier keer te weinig om van rond te komen”.
ZEMBLA reist naar Ethiopië dat op dit moment door droogte en honger getroffen wordt. Terwijl in het droge noorden van Ethiopië de mensen met vijf liter water per persoon per week moeten zien te overleven en het vee er massaal sterft, verbruiken de rozen gemiddeld 7 liter water per steel.
Het keurmerk is opgericht om boeren en arbeiders een eerlijk salaris te betalen. In een recent vertrouwelijk rapport spreekt Fairtrade zelf ook haar zorg uit over de veel te lage lonen in de Oost-Afrikaanse rozensector.
Op de vraag wat de consequenties zijn voor Sher vanwege het onderbetalen van de arbeiders, reageert Peter D’Angremond van Max Havelaar/Fairtrade In Zembla: “Het geweldige van Fairtrade is dat wij de tijd nemen en investeren om te werken aan een plan om naar een beter loon toe te gaan. Wij zijn er niet op uit om organisaties te decertificeren.” Sher heeft inmiddels al vier jaar het fairtrade keurmerk. Vader en zoon Barnhoorn, mede-eigenaren van Sher, staan met een vermogen van 200 miljoen euro in de Quote 500.
Fairtrade staat behalve voor eerlijke handel ook voor duurzaamheid. Over de duurzame productie van het bedrijf Sher, worden in ZEMBLA door deskundigen grote vraagtekens gezet. Sher produceert dagelijks tussen de 3 en 4 miljoen rozen. In ZEMBLA stelt sociaal geograaf Marcel Rutten van het Afrika-Studiecentrum dat voor de productie van deze rozen jaarlijks circa 2000 olympische zwembaden aan water nodig is. In Ethiopië blijkt dat het watergebruik van Sher tot het droogleggen van de nabij gelegen rivier leidt. Sher onttrekt met pompen grondwater. Een dorpsbewoonster vertelt: “We kunnen ons vee niet meer uit de rivier laten drinken.”
Uit diverse rapporten die ZEMBLA heeft ingezien, blijkt dat in het afvalwater van Sher schadelijke stoffen voor het milieu zitten. Het laboratorium dat in opdracht van Zembla een bos Sherrozen analyseert, treft daarin dezelfde pesticiden. Hoogleraar toxicologie Martin van den Berg in ZEMBLA: “Deze stoffen zijn schadelijk als ze tijdens de werkzaamheden op de onbeschermde huid terecht komen en door het lichaam worden opgenomen. Dit kan tot vruchtbaarheidsproblemen leiden.” Hij waarschuwt ook voor het gevaar van het eten van vis uit het door pesticiden verontreinigde meer. Volgens Fairtrade voldeed Sher bij de laatste controle aan alle gestelde eisen, ook op het gebied van pesticide. Eigenaar Peter Barnhoorn van Sher wil niet voor de camera reageren. Schriftelijk laat hij ZEMBLA weten: “Het pesticidengebruik is gelijk aan wat er in Europa is toegestaan. Bovendien hebben we Fairtrade- en andere certificaten. Dus is alles conform de eisen.”
ZEMBLA – ‘Hollandse handel, de rozen’ woensdag 18 mei om 21:15 uur bij de VARA op NPO 2

Meer over:

zembla, leven, wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.