Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

En de Oscar gaat naar… Sowieso een witte acteur

  •  
15-01-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
58 keer bekeken
  •  
Schermafbeelding 2016-01-15 om 12.50.11
Donderdag werden de nominaties voor de Oscars bekend gemaakt. Het komt niet geheel als verrassing, maar voor het tweede jaar op rij zijn álle twintig genomineerde acteurs wit.
Het tot vervelends toe gebruikte excuus ‘ze zijn er niet’, voor wat betreft niet-witte uitstekende acteurs, gaat niet op, schrijven critici. Neem nu de film Straight Outta Compton. De acteurs maakten een grote kans om genomineerd te worden, maar de film werd uiteindelijk alleen genomineerd in de categorie beste script. Je raadt het misschien al: de schrijvers van de film, zijn wit.
De enige niet-witte genomineerde is regisseur Alegandro González Iñárritu van The Revenant.
In 2001 won actrice Halle Berry als eerste zwarte vrouw een Oscar voor de beste hoofdrol. En daar bleef het ook meteen bij. Zij was de laatste niet-witte actreur (m/v) om de prijs te winnen. De laatste keer dat een zwarte acteur (m/v) een Oscar won, was in 2013. Luipita Nyong’o ging er toen vandoor met de prijs voor beste bijrol voor haar rol als Patsey in 12 Years a Slave
 

Meer over:

oscars, racisme, nieuws, film
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.