Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Egyptische miljardair wil eiland kopen voor vluchtelingen

  •  
04-09-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
56 keer bekeken
  •  
naguib300.jpg
Telecomtycoon wil honderdduizenden ontheemden een waardige toekomst bieden
De Egyptische miljardair Naguib Sawiris heeft aangeboden een Grieks of Italiaans eiland te kopen. Hij wil het vervolgens zo inrichten dat honderdduizenden vluchtelingen uit Syrië en andere conflictgebieden er een nieuw bestaan kunnen opbouwen.
Sawiris deed zijn oproep eerst via Twitter. ‘Griekenland of Italië, verkoop me een eiland,’ schreef hij. ‘Ik verklaar het onafhankelijk, vang de migranten op en zorg voor werk door hen een nieuw land te laten opbouwen.’ 
Tweet300
 Op een vraag van AFP of een dergelijk plan wel kan werken, antwoordde hij: ‘Natuurlijk is het uitvoerbaar. Er zijn tientallen verlaten eilanden die honderdduizenden vluchtelingen kunnen huisvesten. Sawiris schat de kosten van de eilanden tussen de 10 en 100 miljoen dollar, maar benadrukt dat de belangrijkste investering die in de infrastructuur zal zijn. 
Het plan is eerst tijdelijke opvang te bouwen om de mensen op te vangen. Van daaruit wil hij de vluchtelingen in dienst nemen om hun huizen, scholen en ziekenhuizen te bouwen. Wie terug wil als het eenmaal veilig is in eigen land, kan terug. Maar iedereen die in het nieuwe land wil blijven, is welkom. 
Sawiris heeft overigens nog geen contact gehad met zowel de Griekse als Italiaanse regering. In een televisie-interview heeft hij laten weten dit spoedig te zullen doen. Hij rekent erop dat een van hen hem een eiland zal verkopen. ‘Iedereen zal er behandeld worden als een mens,’  aldus Sawiris. ‘En niet zoals nu, als vee.’

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.