Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

'Een grotesk verraad aan alles waar het Europese project voor stond'

  •  
12-07-2015
  •  
leestijd 6 minuten
  •  
157 keer bekeken
  •  
ANP-top_300.jpeg
Update: Eurotop bereikt overeenstemming ... Paul Krugman haalt uit naar de moralisme-economie van Merkel... #ThisIsACoup
In zijn column in de New York Times is econoom Paul Krugman ongenadig hard voor de opstelling van Angela Merkel, die hij met haar moralisme-economie beschuldigt van verraad aan het Europese project.
Krugman schrijft in Killing the European project :
Zelfs als het waar zou zijn dat Tsipras incompetent is, de lijst van eisen van de europgroep is waanzin. De trending hashtag #ThisIsACoup slaat de spijker op zijn kop. Dit gaat verder dan gewoon hardvochtig en getuigt van wraakzucht, een volledige verwoesting van nationale soevereiniteit en geen hoop op hulp. Het lijkt er op dat het bedoeld is als een aanbod dat Griekenland niet kan accepteren. Maar dan nog is het een grotesk verraad aan alles waar het Europese project voor stond.
Hij vervolgt:
Is er nog iets dat Europa kan redden? Het gerucht gaat dat Mario Draghi probeert iets van gezond verstand terug te brengen en dat Hollande eindelijk iets van oppositie laat zien tegen de moralisme-economie van Duitsland. Maar veel van de schade is al aangebracht. Wie zal hierna ooit nog vertrouwen op Duitslands goede bedoelingen? De economische overwegingen lijken op het tweede plan te zijn geraakt. Wat we de afgelopen weken hebben geleerd is dat een lid zijn van de eurozone betekent dat de schuldeisers je economie kunnen vernietigen als je uit de pas loopt.
Update 20:20 Premier Tsipras gaat er nog een hele kluif aan krijgen om de deal die hij in Brussel heeft gesloten thuis te ‘verkopen’. Eerder bleek al dat zijn coalitiepartner de overeenkomst niet steunt. Maar ook binnen zijn eigen Syriza-partij rommelt het. Volgens Griekse media zou Nikos Chountis, onderminister van Buitenlandse Zaken, zijn functie neerleggen. Hij zou de deal niet voor zijn rekening kunnen nemen.
Ook is bekend gemaakt dat de banken in Griekenland in ieder geval tot woensdag gesloten blijven. Op die dag moet premier Tsipras ook de hervormingsplannen door het parlement loodsen.
Update 11.00: Peter Spiegel van de Financial Times heeft de hand weten te leggen op de tekst van de deal:
Spiegel1
Spiegel2
Spiegel3
Eerder:
De Belgische premier Michel twittert zojuist dat er een deal is: Donald Tusk en de premier van Malta bevestigen het bericht.
Schermafbeelding_2015-07-13_om_08.47.28
Jeroen Dijsselbloem geeft in zijn persconferentie over de deal aan dat het aan het Griekse parlement is om dinsdag en woensdag de nodige wetten aan te nemen die uitvoering van de in de deal opgenomen bepalingen garandeert. Daarna zal de Eurogroep opnieuw bijeen komen om zich een oordeel te vormen over die wetten en kunnen de diverse nationale parlementen stemmen over een nieuw reddingsplan van Griekenland.
Tsipras is inmiddels naar Griekenland vertrokken om de strijd aan te gaan met het Griekse parlement. Vlak voor zijn vertrek zei hij dat Griekenland voor moeilijke beslissingen en lastige dilemma’s  staat. Hij verdedigde de deal door te wijzen op de nieuwe kredieten, de uiteindelijke herstructurering van de schulden en het feit dat het fonds van 50 miljard euro in Griekenland wordt gestationeerd en niet naar Luxemburg wordt overgeheveld, zoals eerder de bedoeling.
Hollande bevestigde de komende herstructurering van de Griekse schulden, maar Merkel benadrukte dat er geen sprake zal zijn van een nominale verlaging. Dat betekent dat gesproken zal worden over de voorwaarden waaronder de uitstaande leningen moeten worden afbetaald. Als bijvoorbeeld de loopperiode wordt verlengd, dan kan door inflatie het terug te betalen bedrag in waarde dalen.
De NOS meldt dat de Tweede Kamer woensdag van het reces terugkomt voor een debat over Griekenland.
Eerder maandag: De regeringsleiders hebben in Brussel de hele nacht doorvergaderd over een reddingsplan voor Griekenland. Af en toe komt er een wat informatie naar buiten. Zo zou er worden gepraat over een compromisvoorstel waarbij nog één groot struikelblok op tafel ligt. Dat zou gaan om de eis dat Griekenland staatsbezittingen ter waarde van 50 miljard euro aanwijst. Die zouden in een een Europees fonds worden ondergebrachte n gebruik om de Griekse staatsschuld af te lossen. Dat zou voor Tsipras onacceptabel zijn. Het verhaal gaat dat nu wordt onderhandeld over de formulering tot 50 miljard, oftewel maximaal 50 miljard.
Het zouden vooral de Duitsers zijn die op dit punt een harde lijn kiezen. Journalist van the Guardian Ian Traynor laat weten dat momenteel het IMF wil dat er voor 7 miljard in het fonds komt, de Grieken 17 miljard voorstellen, maar de Duitsers vasthouden aan 50 of tot 50:
Schermafbeelding_2015-07-13_om_08.06.54
Eerder vannacht was ook nog sprake van een tweede struikelblok en dat betrof de betrokkenheid van het IMF bij Griekenland. Een rol voor die organisatie zou voor Tsipras onaanvaardbaar zijn, maar voor de rest van de Europese regeringsleiders ononderhandelbaar. Het lijkt er op dat die laatste hun zin hebben gekregen.
De Griekse houding ten opzichte van het IMF kwam Tsipras op een venijnige tweet te staan van Alessandro Leipold:
Schermafbeelding_2015-07-13_om_08.04.16
Hij refereert daarmee aan het onlangs verschenen IMF-rapport dat pleit voor schuldverlichting, maar de Griekse scepsis is niet geheel onbegrijpelijk, aangezien het IMF er al eerder blijk van heeft gegeven de eigen rapporten niet na te leven.
Zondag: Een overleg tussen alle regeringsleiders van de EU dat vanavond zou plaatsvinden als de leiders van de eurozone tot een akkoord waren gekomen, is afgeblazen. Er is namelijk nog geen akkoord. Het voorstel dat de Griekse regering op het allerlaatste moment heeft ingediend blijkt tot grote verdeeldheid te leiden.
Twee uur voor de deadline leverde premier Tsipras donderdagavond de Griekse plannen. Volgens de Brussel-gezinde media was het een nederlaag voor de linkse regering. ‘Het lijkt een capitulatie’ schreef de Volkskrant. Dit weekeinde zouden de ministers van Financiën van de eurozone-landen de plannen bespreken.
Maar, wat natuurlijk niemand kon bevroeden, de euro-landen blijken tot op het bot verdeeld. Zo verdeeld dat ze er niet in slagen met elkaar tot een akkoord te komen, laat staan met de Grieken. Zondag zou de hele EU bij elkaar gekomen zijn om de uitkomst van het overleg te fiatteren. Maar de uitkomst is vooralsnog dat er geen uitkomst is. 
De ministers van financiën zitten vanaf 11 uur vanochtend weer bij elkaar maar zij gaan geen beslissing nemen. Later vandaag arriveren de regeringsleiders van de eurolanden in Brussel. De Standaard schrijft :
De verwachting is dat de eurogroep zelf geen toestemming geeft voor een nieuw leningenprogramma, maar wel een advies zal geven voor de bijeenkomst dan de leiders van de eurozone. Die moeten dan de knoop doorhakken. De top met de 19 leiders van de landen van de Eurozone begint om 16 uur. ‘Deze top zal duren tot we tot een conclusie komen over Griekenland’, zo tweette Tusk. 
Die conclusie zou moeten gaan over de vraag of Griekenland meer hulp krijgt of niet. Dat laatste komt neer op een Grexit. Grote landen als Frankrijk en Italië willen dat de eurolanden het plan van de Grieken goedkeuren en tegelijkertijd overgaan tot vermindering van de schuldenlast. Duitsland wil Griekenland verder de duimschroeven aandraaien en krijg daarbij steun van een aantal Oosteuropese landen. Nieuw is de positie van de Finse regering waar de extreem-populistische Ware Finnen deel van uit maken. Zij zouden gedreigd hebben het kabinet te laten vallen als het tot steun aan de Grieken komt. Brussel is niet afhankelijk van de steun va de Finnen maar het zou wel weer tot een nieuw conflict leiden en besluit niet unaniem maken.
De Duitsers hebben een plan achter de hand waarbij Griekenland ‘tijdelijk’ de eurozone verlaat en dan na vijf jaar weer terug mag keren. Dat plan is officieel nog niet besproken maar kan leiden tot een ruzie binnen de coalitie van CDU en SPD. 
RTEmagicC_sams_300_01.jpg
Dus komt er weer een marathonzitting. En ja, dat is een Grieks woord. 

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.