Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Economie groeit in vierde kwartaal

  •  
13-02-2015
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
geld300_10.jpg
Meer consumentenbestedingen, export van producten en diensten en bouwproductie
Uit berekeningen van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat de Nederlandse economie in het vierde kwartaal van 2014 met een half procent is gegroeid vergeleken met een kwartaal daarvoor. Het gaat dan om gezinsconsumptie, export en investeringen die een positieve bijdrage leverden. Vergeleken met het laatste kwartaal van 2013 is de groei zelfs 1,0 procent. De overheidsconsumptie daalde licht.
Export De export van Nederlandse producten (ook het uitvoeren van eerder ingevoerde producten) groeide, waaronder beduidend meer vervoersmiddelen, metaalproducten en machines. Ook profiteerde de economie van de export van voeding en chemische producten. De export van vervoersdiensten namen tevens toe. Minder groei was waar te nemen in de uitvoer van aardolie- en agrarische producten.
Consumentenbestedingen Consumenten gaven in het vierde kwartaal meer geld uit vergeleken met het laatste kwartaal van 2013. Het CBS ziet het aantrekken van de werkgelegenheid daarvoor als verklaring. Ook het herstel op de woningmarkt speelt daarin een rol. In 2014 was een toename van 40% in woningen die van eigenaar wisselden.
Consumenten gaven meer geld uit aan meubels en elektrische apparaten. Wegens de eindejaarsrun op de voordelige fiets van de zaak werden er ook meer fietsen verkocht. De consument spendeerde ook meer geld aan diensten als horeca, recreatie en cultuur.
Banencijfers De bedrijfstakken informatie en communicatie (ICT) zat in de lift, net als horeca en zakelijke dienstverlening. Reisbureau’s en de uitzendbranche deden het ook goed is af te leiden uit de banencijfers. Ook meer mensen konden aan de slag in de horeca en ICT. Door het aantrekken van de woningmarkt groeide ook de bouwproductie.

Meer over:

economie, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.