Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Dijsselbloem wil bonusverslaving echt aanpakken

  •  
08-09-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
51 keer bekeken
  •  
dijss
Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) wil de bonuscultuur hard gaan aanpakken. Hij ergert zich aan de Commissie Van Manen die bezig is een gedragscode voor beursgenoteerde bedrijven op te stellen omdat die op dit vlak geen serieuze maatregelen voorstellen. In de Volkskrant lucht de minister zijn hart over de kwestie:
“De PvdA-bewindsman constateert dat de topbeloningen ‘flink doorstijgen’ en dat de bonus ‘aan een opmars bezig is’. ‘Hoewel we van de gedragswetenschap weten dat van grote variabele beloningen vaak verkeerd gedrag komt’. De minister stelt dat de top van Ahold, Heineken en Unilever ruim honderd keer zoveel verdient als de gemiddelde werknemer in die bedrijven. ‘De verhoudingen zijn uit het lood geslagen.'”
In een opiniestuk schrijft hij:
“Hoewel het economisch duidelijk beter gaat, houdt de groei van de koopkracht nog niet over. De beloningen aan de top daarentegen zijn al weer helemaal uit de startblokken. In 2015 stegen de topbeloningen bij Nederlandse bedrijven met 4,25 procent. De Volkskrant noemde deze stijging in zijn jaarlijkse analyse (Ten eerste, 23 juli) ‘gematigd’. Het zegt veel dat we een stijging van drie keer meer dan de cao-loonstijging van 1,4 procent als gematigd omschrijven.”
De minister wil dat er een maximumbonus komt van 20 procent van het jaarsalaris. Ook wil hij dat er bij bedrijven waar de staat een aandeel in heeft verder ingegrepen wordt om de bonusverslaving aan te pakken. Niet alleen vanwege de groeiende ongelijkheid maar ook omdat uit onderzoeken duidelijk blijkt dat de bonussen ongewenst gedrag bevorderen en schadelijk zijn.
“Dijsselbloem heeft er bij de zogenoemde staatsdeelnemingen op aangedrongen dat ze de verhouding tussen het salaris van de top en van de gemiddelde werknemer openbaar te maken. De PvdA-minister stelt voor dat alle bedrijven dit doen.”
In een brief aan de Tweede Kamer schreef Dijsselbloem deze week dat de maatregelen die hij heeft genomen om de bounsverslaving in de financiële sector te bestrijden goed uitpakken
“Op basis van deze informatie is zichtbaar dat variabele beloningen in de Nederlandse financiële sector door het bonusplafond zeer fors zijn teruggebracht, De perverse prikkels die voorheen aanwezig waren in variabele beloningen, zijn door de Wbfo (Wet beloningsbeleid financiële ondernemingen) sterk beperkt.”
Het terugdringen van de bonusverslaving heeft geen gevolgen gehad voor de prestaties en het personeelsbestand van de betrokken bedrijven en instellingen. Promotors van de bonuscultuur beweren altijd het tegenovergestelde.
cc-foto: EU2016
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.