Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Dijsselbloem: 3%-norm is te flexibel

  •  
28-10-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
54 keer bekeken
  •  
dijsselbloem300_12.jpg
Eurogroepvoorzitter pleit voor strengere begrotingsregels 
Europgroepvoorzitter – en minister van Financiën – Jeroen Dijsselbloem heeft in Madrid gepleit voor strengere begrotingsregels. Hij wil dat landen voortaan alleen nog mogelijk afwijken van de drieprocentsnorm als er structurele hervormingen tegenover staan. Het is volgens Dijsselbloem nu nog te makkelijk om tijdelijk van die norm af te wijken.
Dijsselbloem:
Met andere woorden: alleen als een land cruciale hervormingen doorzet, kan de deadline voor begrotingsdoelen worden verlengd. Het versoepelen van begrotingsdoelen moet meer concreet worden verbonden aan de uitvoering van hervormingen.
Het geraamte van de EU en de eurozone zijn volgens Dijsselbloem versterkt door Brusselse afspraken. Het is nu aan de lidstaten om met structurele hervormingen het geheel tot een succes te maken, aldus Dijsselbloem. Ook zouden lidstaten er niet voor moeten schromen elkaar aan te spreken op de onderlinge hervormingsagenda’s. “Gegeven de onderlinge afhankelijkheid in de eurozone, zouden we niet bang moeten zijn om elkaar te herinneren aan onze verantwoordelijkheden”, aldus de eurogroepvoorzitter.
cc-foto: EU Council

Meer over:

economie, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.