Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Demonstreren tegen koningshuis mag weer niet

  •  
30-05-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
434 keer bekeken
  •  
antimonarchie300.jpg
Politie pakt anti-monarchist op ... Demonstrant hield bij het bezoek van koning Willem-Alexander en koningin Máxima aan de Utrechtse wijk Lombok een bordje omhoog met 'weg met de monarchie!' 
Koning Willem-Alexander en koningin Máxima bezochten donderdag Utrecht als onderdeel van een tour door Nederland. Hierbij werd een anti-monarchist, die demonstreerde tegen de monarchie, onterecht opgepakt. De 29-jarige man moest mee naar het politiebureau, alwaar de officier van justitie oordeelde dat hij onterecht was opgepakt. De politie bracht hem daarna weer terug naar de plek waar hij demonstreerde.
De man hield een bordje omhoog met de tekst “Weg met de monarchie!” Volgens NOS reageerden omstanders op zijn protest, waarbij werd geduwd en gescholden. NRC meldt dat verschillende omstanders het een schande vonden dat de man werd aangehouden, omdat hij niets deed wat storend was, maar alleen met een bord stond. De winkeleigenaar van de zaak waar hij voor stond, ergerde zich wel aan de 29-jarige demonstrant. Toen agenten de man om zijn identiteitsbewijs vroegen, weigerde hij zich bekend te maken. Daarop is hij aangehouden en meegenomen naar het bureau.
De politie heeft inmiddels excuses aangeboden en de procedure uitgelegd om een klacht in te dienen.
Republikein Joanna werd eerder twee maal opgepakt toen zij protesteerde tegen de monarchie, waaronder eenmaal tijdens de inhuldiging van de koning en koningin. Lees daarover op Joop: Politie arresteert ‘per ongeluk’ republikeinse demonstranten
cc-foto: NOS

Meer over:

leven, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.