Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

De pgb-hel van de Sociale Verzekeringsbank

  •  
21-12-2015
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
114 keer bekeken
  •  
pgb_300_04.jpg
Te duur. Te ingewikkeld. Niet toekomstbestendig ... Wethouder in Nieuwsuur: 'Hele ICT-systeem is failliet' 
Het pgb-systeem van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) is een chaos. Dat zeggen twee wethouders en twee budgethouders maandag in het programma Nieuwsuur. Het systeem voor de persoonsgebonden budgetten is veel te duur, te ingewikkeld en ook nog eens niet toekomstbestendig.
Sinds het begin van dit jaar is de SVB verantwoordelijk voor het uitkeren van het persoonsgebonden budget. Sindsdien worden veel zorgverleners te laat of zelfs helemaal niet betaald. De invoer van het nieuwe systeem leverde verantwoordelijk staatssecretaris Martin van Rijn twee moties van wantrouwen op, die hij beide overleefde. Ook hadden de Nationale Ombudsman en de Algemene Rekenkamer forse kritiek op het systeem. 
pgb_300
Bij de directie van de SVB overheerste echter het gevoel dat ze de problemen wel de baas zouden worden. Dat blijkt nu niet het geval. Het nieuwe systeem, bedoeld om fraude aan te pakken en verspilling tegen te gaan, is zo ingewikkeld dat het bijna een noodzaak is geworden een pgb-administratiekantoor in te huren. Dat geldt met name voor mensen die diverse soorten zorg nodig hebben die vanuit verschillende wetten wordt gefinancierd, zo meldt Nieuwsuur
Het gevolg van de bureaucratische chaos is dat sommige budgethouders noodgedwongen stoppen met het pgb. Zij stappen noodgedwongen over op zorg van een zorginstelling of thuisorganisatie. 
De Groningse wethouder Ton Schroor (D66) zegt over de uitwisseling van gegevens tussen de SVB en gemeenten: 
‘Ik wil het hele ICT-systeem van de SVB beoordelen als failliet. Het systeem kan bijvoorbeeld niet aan dat iemand halverwege de maand verhuist. Dat is natuurlijk wel redelijk bizar.’
De gemeente Groningen vreest dat honderden inwoners die nog steeds niet goed in het systeem staan voor 2016, in januari opnieuw in de problemen komen.
Ook is het systeem veel te duur en heeft het het beoogde budget al ruimschoots overschreden. Voor de invoering was eenmalig 15 miljoen euro begroot, gevolgd door jaarlijkse kosten van 30 miljoen voor de uitvoering. Tot nu toe zijn de kosten echter al opgelopen tot ruim 150 miljoen euro.
‘Op dit moment kost het bakken met geld dat we beter hadden kunnen stoppen in zorg, onderwijs, armoedebestrijding of veiligheid,’ aldus de Amsterdamse wethouder Eric van der Burg (VVD)
De Amsterdamse en Groningse wethouders hebben er voor 2016 geen vertrouwen meer in. De begroting van de SVB bedraagt voor het komende jaar 71 miljoen, waarvan de gemeenten de helft moeten opbrengen. Die hebben echter geen zin om gedwongen te betalen voor ‘een failliet systeem’. Het liefst zouden de gemeenten het contract met de SVB verbreken, maar dat is wettelijk niet mogelijk, zegt Van Der Burg: 
‘Ik denk dat de gemeenten veel meer vrijheid zouden moeten krijgen om het zelf te regelen. Haal die verplichting om het met de SVB te doen weg. Dat zou mijn oproep zijn aan de Tweede Kamer.’
Nieuwsuur heeft de SVB om een reactie gevraagd, zij weigeren echter elk commentaar. 
Bron: Nieuwsuur Foto: ANP

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.