Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

D66 loodst nieuwe donorwet door de Kamer

  •  
13-09-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
273 keer bekeken
  •  
PIA DIJKSTRA WIL DONORREGISTRATIE ACTIEF MAKEN

© 2016-02-11 10:35:32 DEN HAAG - Het initiatiefwetsvoorstel van Pia Dijkstra om de Wet op de donorregistratie te wijzigen naar een actief donorregistratiesysteem wordt vandaag in de Tweede Kame

Binnenkort is iedereen orgaandonor, tenzij je zelf bezwaar aantekent. Een wetsvoorstel van D66-Kamerlid Pia Dijkstra dat deze nieuwe vorm van orgaandonorschap mogelijk maakt, werd dinsdag door de Tweede Kamer aangenomen.
Het was een nipte overwinning voor Dijkstra. 75 Kamerleden stemden vóór, 74 tegen. Kamerlid Wassenberg van de Partij voor de Dieren was afwezig en bracht dus geen stem uit. De wet werkt als volgt: iedere Nederlander ontvangt een brief met de vraag een keuze te maken voor het donorschap. Blijft een reactie uit, dan volgt zes weken later een nieuwe brief. Volgt ook dan geen reactie, dan wordt die persoon onder ‘geen bezwaar’ geregistreerd als donor.
Dat ‘geen bezwaar’ is een wijziging die Dijkstra op het laatste moment heeft moeten toevoegen. Eerder was het plan om zonder antwoord ‘ja’ te registreren, maar daar wilden tegenstanders van de wet (VVD, PVV, CU, SGP, Kuzu/Ôztürk) niets van weten. Door het ‘geen bezwaar’ weten nabestaanden dat er geen expliciete toestemming is gegeven door de overledene.
Hoewel de wet dus is aangenomen door de Tweede Kamer, is er nog altijd veel weerstand. Zo vinden tegenstanders het systeem een onaanvaardbare inbreuk op het zelfbeschikkingsrecht van de donor. Volgens voorstanders van de wet maken veel mensen onder de huidige wetgeving ook al geen eigen keuze: 60 procent vult nooit een donorcodicil in en legt de beslissing in handen van de nabestaanden.
De nieuwe wet moet nog wél door de Eerste Kamer worden aangenomen.
Update 18:00
De stemming was 75 voor  en 74 tegen en is met dank aan de vertrouwde vertraging van NS erdoorheen. Het blijkt namelijk dat er een Kamerlid miste die tegen wilde stemmen maar zijn trein had vertraging. Frank Wassenberg baalt enorm, volgens een woordvoerder: “Hij heeft zijn best gedaan om op tijd te komen, maar het openbaar vervoer zit weleens tegen.”

Meer over:

d66, politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.