Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

CPB houdt TTIP-worst voor

  •  
10-05-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Schermafbeelding-2016-05-10-om-15.16.20
Het omstreden vrijhandelsverdrag TTIP kan gunstig zijn voor de Nederlandse economie. Dat schrijft het Centraal Planbureau (CPB) in een dinsdag gepubliceerd onderzoek, zo meldt het AD. Volgens critici rekent het CPB zich echter ten onrechte rijk en zijn er voor de gewone burger alleen maar nadelen.
Het CPB gelooft dat doorgang van het handelsverdrag tussen de Verenigde Staten en de Europese Unie in Nederland voor een extra economische groei van 0,2 tot wel 2 procent zorgt. Ook zou TTIP volgens het CPB goed zijn voor 3 tot 15 procent lagere handelskosten.
Volgens onderzoeksinstanties Transnational Institute ( TNI ) en Milieudefensie zijn de berekeningen van het CPB echter veel te optimistisch. Ook zou het niet gericht zijn op hoe de eventuele winst verdeeld wordt, en houdt het CPB geen rekening met verborgen kosten. De organisaties deden de afgelopen jaren uitgebreid onderzoek naar de effecten van TTIP en komen tot de conclusie dat TTIP voor de Nederlandse bevolking een verwaarloosbaar effect heeft op de portemonnee, banen kost en slecht is voor het Midden- en Kleinbedrijf.
Niels Jongerius van TNI zegt:
"De groei is op zijn hoogst marginaal en komt pas in 2027 op gang. Onafhankelijke wetenschappers spreken van een triviale groei, van maximaal 0,05 procent per jaar. Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) waarschuwt voor groeiende inkomensongelijkheid door TTIP, mede omdat het verdrag banen gaat kosten aan de onderkant van de arbeidsmarkt. De kans is groot dat de winst in het laatje komt bij de multinationals die nu meeschrijven aan de verdragsteksten. Ondertussen gaat dit ten koste van de bescherming van milieu en volksgezondheid."
Een week geleden werd een deel van het inhoudelijk geheime verdrag door Greenpeace gepubliceerd, nadat zij de gelekte documenten in handen kregen. Uit de geheime documenten bleek dat de Amerikaanse overheid Europa sterk onder druk zet om TTIP in te voeren en om eigen regelgeving er binnen de EU door te drukken. De Franse president Hollande liet daarop direct weten dat wat hem betreft TTIP zo niet geaccepteerd mag worden.

Meer over:

economie, ttip, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.