Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Populistische zege blijft uit in Duitsland

  •  
13-03-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
107 keer bekeken
  •  
opkomst
deelstaat
Bij verkiezingen in drie Duitse deelstaten, te weten Baden-Württemberg, Rijnland-Palts en Saksen-Anhalt, heeft de christen-democratische CDU van Angela Merkel flink ingeleverd. Volgens exitpolls blijft CDU alleen de grootste partij in Saksen-Anhalt met 29 procent van de stemmen, paradoxaal genoeg ook de deelstaat waar de extreemrechtse AfD de grootse winst pakte en met 23 procent de tweede partij lijkt te worden. In Baden-Württemberg hebben de Groenen een monsterzege geboekt met 32 procent en is CDU met 28 procent een goede tweede. In Rijnland-Palts hebben de sociaaldemocraten van de SPD het uitzonderlijk goed gedaan met 37,5 procent, op de voet gevolgd door CDU met 33 procent, terwijl de SPD in Baden-Württemberg en Saksen-Anhalt flink verloor.
Hoewel de deelstaatverkiezingen worden gezien als een graadmeter voor de populariteit van het vluchtelingenbeleid van bondskanselier Angela Merkel, wil het verlies van het CDU niet zeggen dat de positie van Merkel nu onhoudbaar is. De SPD en de Groenen, die beiden een deelstaat wonnen, steunden het vluchtelingenbeleid van Merkel. De opkomst bij de deelstaatverkiezingen was historisch hoog. In Baden-Württemberg, waar de Groenen een gigantische winst behaalden, was de opkomst zelfs 72 procent.
Bron: Zeit.de
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.