Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Canadese krant gaat op voorpagina strijd met seksisme aan: 'Dit is niet OK'

  •  
28-08-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
68 keer bekeken
  •  
Schermafbeelding 2016-08-28 om 11.20.29
Bij de Canadese krant St. John’s Telegram was men het seksisme in de samenleving helemaal zat. Vrijdag stond daarom de complete voorpagina in het teken van “een gigantisch gebrek aan respect” voor vrouwelijke journalisten en vrouwen in het algemeen.
‘Dit is niet OK!’ stond in chocoladeletters bovenaan de voorpagina. Meteen daaronder enkele van de seksistische uitspraken die vrouwen voortdurend voor hun kiezen krijgen. Het was de reactie van hoofdredacteur Steve Bartlett nadat de afgelopen dagen journaliste Tara Bradbury de kop van jut was voor gefrustreerde mannelijke lezers.
Wat was er gebeurd? Bradbury had een artikel geschreven over FemFest, een lokale feministische conferentie waar onder meer over huiselijk geweld werd gesproken. Ze moest het bekopen met de meest vreselijke commentaren. ‘Mensen hebben recht op hun eigen mening, maar ik denk niet dat het tot een dergelijk niveau moest gaan,’ aldus Bartlett in een interview met Canadian Press. ‘Dat is wat me echt van streek maakte.’
Bradbury zelf besloot daarop een column te wijden aan de seksistische scheldpartijen die ze te verduren kreeg, maar dat maakte het alleen maar erger. Voor hoofdredacteur Bartlett was het de spreekwoordelijke druppel die de emmer deed overlopen.
Enkele van de commentaren die Bradbury te verduren kreeg, kregen een prominente plek op de voorpagina. ‘Ze zou goed kunnen verdienen met porno’ en ‘We hadden hen nooit stemrecht of zelfbeschikking moeten geven’ bijvoorbeeld. Of: ‘Maak toch vooral de leden van het zusterschap met hun harige benen en oksels niet boos’.
In een bijbehorend artikel prijst Bartlett het werk van Bradbury. Ook schrijft hij: ‘Ik hoopte – en ik ben er zeker van dat het gelukt is – dat het stuk tot nadenken zou stemmen en een groot aantal mensen hun meningen zou doen herzien. Enkele ongezonde en gemene opmerkingen hadden we wel voorzien. Die duiken namelijk altijd op in deze tijden van anonieme trollen en online eikels.’
Volgens Bartlett is het niveau van de opmerkingen er een die je verwacht in een sportkleedkamer vol puberjochies. En: ‘Het is 2016 voor de meesten van ons, maar helaas is het voor veel te veel mensen nog steeds het midden van het stenen tijdperk.’
Hoewel Bradbury sinds de seksistische aanvallen ook veel steun heeft ontvangen van mannen, laat de toon van een meerderheid van de commentaren volgens hem zien dat het tijd is dat mannen en vrouwen één front vormen tegen seksisme.
‘Sommige mensen lijken hier niet eens een discussie over te willen aangaan. Ik denk dat dat nog het schokkendst is, hoe bekrompen sommige mensen echt zijn. Het is tijd om dit achter ons te laten.’
Bron: De Morgen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.