Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Cameron na Brexit: het Verenigd Koninkrijk mag niet uit elkaar vallen

  •  
29-06-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
68 keer bekeken
  •  
cmron
David Cameron heeft voor het eerst na de uitslag van het referendum een parlementaire vragenuur over het onderwerp. Daarin benadrukt de premier – die zijn aftreden aangekondigd heeft – dat het Verenigd Koninkrijk niet uit elkaar mag vallen. Het zou van essentieel belang zijn dat delen van Groot-Brittannië zich niet afscheiden.
Cameron vreest waarschijnlijk het afscheiden van Schotland en Noord-Ierland, waar er overtuigend voor het behoud van het Europese lidmaatschap gestemd is. De Schotse eerste minister Nicola Sturgeon heeft vorige week in een verklaring laten weten stappen te willen ondernemen om toch onderdeel van de EU te blijven. Woensdagmiddag heeft zij een afspraak met Jean-Claude Juncker, voorzitter van de Europese Commissie.
Ook in Engeland heerst er verdeling, onder de bevolking zijn er meldingen van talloze racistische incidenten, remain-stemmers voelen zich verloochend en onder de Conservatieven en Labour heerst er ook onvrede. Labourleider Jeremy Corbyn moet het ontgelden omdat hij niet voldoende gedaan zou hebben om een Brexit te voorkomen.
Corbyn weigert op te stappen en beschuldigde het huidige beleid dat voor baanonzekerheid en armoede zorgt. Dat liet Cameron niet over zijn kant gaan. Hij schreeuwde dat de Labour-leider moet vertrekken, zoals je in onderstaande video ziet: ‘In hemelsnaam man, stap op’.
Verder heeft Cameron laten weten dat er geen haast is bij een Brexit omdat er geen duidelijke exit-strategie is en dat tot desastreuze gevolgen kan leiden. Hij heeft Oliver Robbins, een hoge ambtenaar van het ministerie van Binnenlandse Zaken, benoemd tot ‘chef brexit’ om de onderhandelingen met de EU te leiden.
De Britse premier was niet bij de besprekingen van woensdagmiddag in Brussel waar EU-leiders samenkwamen om de stand van zaken en de toekomst te bespreken. Volgens EU-president Donald Tusk kunnen er nu nog geen conclusies getrokken worden en zal er op de tweede meeting in september meer bekend zijn. Wel had hij het nog over een verenigd EU.
"(…) De overgebleven leiders zijn er unaniem van overtuigd dat ze een eenheid willen blijven. Want het is een serieus moment in onze geschiedenis."
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.