Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Brits parlementslid Labour vermoord, referendumcampagne stilgelegd

  •  
16-06-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
99 keer bekeken
  •  
ploice 2
Updates onderaan:
rsz_ppc_jo_cox
In Birstall, in de buurt van Leeds, is Jo Cox , parlementslid voor Labour neergeschoten. Een man raakte gewond. De 41-jarige Cox hield, naar goed Brits gebruik, in de plaatselijke bibliotheek spreekuur voor de kiezers in haar district. Een ooggetuige vertelde de Yorkshire Post dat Cox op straat werd neergeschoten door een man met een soort zelfgemaakt vuurwapen. De dader liep daarna kalm weg. Het andere slachtoffer is volgens de eerst berichten neergestoken. De slachtoffers zijn afgevoerd naar het ziekenhuis.
Cox verkeert volgens de eerste berichten in levensgevaar vanwege zowel schot- als steekwonden.
Cox zou opgewacht zijn door een oudere man die haar vastgreep, neerstak en vervolgens beschoot.
Een 52-jarige man is gearresteerd.
Volgens een ooggetuige die sprak met Sky News zou de aanvaller ‘Britain First!’ geschreeuwd hebben. Britain First is de naam van een extreem-rechtse politieke partij. Cox voerde de afgelopen weken campagne tegen de Brexit. Ook staat ze bekend om haar inzet voor de rechten van vluchtelingen.
Vote Leave heeft de campagne voor de rest van de dag opgeschort, ook de Remain-campagne is stilgelegd. Boris Johnson heeft verklaard geschokt te zijn door de aanslag, net als andere politici die hun afschuw uitspreken.
Volgens getuigen werd Cox neergestoken waarop een ooggetuige ingreep en de dader probeerde te overmeesteren. Die haalde daarop een vuurwapen tevoorschijn en schoot.
Andere verklaringen suggereren dat Cox tussenbeide kwam bij een ruzie tussen twee mannen en daarop door een van hen werd aangevallen.
Update 18.20 uur: Jo Cox, de politica die eerder vandaag op straat werd neergeschoten, is overleden aan haar verwondingen. Dat meldt de politie. De vermoedelijke dader is aangehouden. De politie is niet op zoek naar andere verdachten.
Update 19.00 uur: De echtgenoot van Jo Cox, Brendan Cox, heeft een verklaring uitgebracht na de aanslag op zijn vrouw. Daarin schrijft hij dat hij, samen met de vrienden en familie van Jo, de rest van zijn leven keihard zal werken om hun kinderen lief te hebben en voor hen te zorgen, en dat hij zal vechten tegen ‘the hate that killed Jo’:
"Ze zou gewild hebben dat er nu twee dingen gebeuren; ten eerste dat onze prachtige kinderen worden omringd door liefde, ten tweede dat we samenkomen om de haat die haar vermoord heeft te bestrijden. Haat heeft geen overtuiging, ras of geloof, het is vergif.  "

Meer over:

engeland, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.