Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Braziliaanse president per direct uit functie gezet

  •  
12-05-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Schermafbeelding-2016-05-12-om-12.02.50
Dilma Rousseff is per direct voor ten minste zes maanden geschorst als president van Brazilië. De senaat stemde met 55 tegen 22 voor afzetting van de president. Vorige maand stemde een meerderheid van het Lagerhuis al voor afzetting.
Rousseff, de eerste vrouwelijke president van Brazilië, kan nu zij geschorst is worden berecht. Ze wordt ervan beschuldigd overheidsuitgaven te hebben gemanipuleerd om zo de verkiezingsuitslag te beïnvloeden. Tijdens het proces zullen senatoren optreden als rechter, ondanks dat vele van hen van fraude en corruptie worden verdacht.
Verwacht wordt dan ook dat het uiteindelijke oordeel eerder politiek dan juridisch is. Na Roussefs aantreden in 2010 werd zij al gauw een van de meest gevierde wereldleiders. Het instorten van de Braziliaanse economie, maakte echter ook een eind aan de populariteit van Rousseff. Momenteel verkeert Brazilië in de ergste recessie sinds het begin van de vorige eeuw.
Dilma Rousseff – die zelf niet van fraude verdacht wordt en zelfs door tegenstanders nog altijd een van ’s lands eerlijkste politici wordt genoemd – noemt haar schorsing zelf een staatsgreep en heeft gezegd haar aanstaande afzetting aan te zullen vechten. Tijdens de schorsing zal haar ambt worden waargenomen door de wel van fraude verdachte vicepresident Michel Termer.

Meer over:

brazilië, wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.