Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Belgische homo's niet zonder bodyguard over straat

  •  
08-11-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
386 keer bekeken
  •  
Belgischedaysundercover.jpg
Undercover video toont schokkende beelden over homo-bashing in Brussel en Antwerpen
Choco! Homo’s! en Jeanetten! Het zijn nog de minst erge beledigingen waar Belgische homo’s dagelijks mee te maken krijgen. Radiopresentatoren Sven Pichal en Michiel Vanackere liepen twee dagen hand in hand over straat om te ontdekken hoe tolerant men is in Brussel en Antwerpen naar homo’s. Aan het eind van het filmpje kun je je afvragen of het koppel zonder bodyguard dit avontuur had overleefd.
‘Zeg eens, wie neukt de ander als eerste’, ‘Moge Allah jullie vervloeken’, ‘Er zijn hier kinderen in de buurt’ en ‘Smerig, smerig, er zijn hier ook hotels’ is een greep uit de opmerkingen die het koppel te verwerken kregen.
De undercover video werd gemaakt voor het radioprogramma dat Pichal en Vanackere maken namens de holebi-organisatie ‘Wel Jong Niet Hetero’. Ze werden gevolgd door een omstander met een verborgen camera en ook werden ze discreet gevold door een veiligheidsman. Een enkele keer moest deze tussenbeide komen toen een jongen hen met stenen wilde bekogelen.
In de reportage is te zien hoe we geconfronteerd worden met veroordelingen, bedreigingen en scheldpartijen”, zegt Pichal. “Zo waren er jongeren die het woord “dégueulasse’ (walgelijk) naar ons riepen. Anderen maakten een snijbeweging over de keel.
De beledigingen en verwensingen kwamen vooral van allochtone jongeren.
Voor alle duidelijkheid”, vervolgt Pical. “Het gaat slechts om een deel van de allochtone gemeenschap. Het bewijst evenmin dat het die mensen zijn die tot fysiek geweld tegen holebi’s zullen overgaan. Bij het geval van homofoob geweld in Aalst waren de daders bijvoorbeeld twee autochtone broers.
Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.