Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Bedrijfsartsen slecht ingesteld op beroepsziekten

  •  
01-11-2015
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
55 keer bekeken
  •  
arts_300_01.jpg
'De essentie is dat er mensen ziek worden en zelfs doodgaan. Dat is niet goed'
Bedrijfsartsen herkennen beroepsziekten vaak niet of grijpen onvoldoende in. Volgens de Nederlandse Vereniging van Arbeids- en Bedrijfskunde (NVAB) komen de artsen hiermee hun verantwoordelijkheid op dit gebied niet na.
Dat zegt de NVAB in een reactie op de uitzending van KRO-NCRV’s De Monitor zondagavond. Volgens het programma beschikken de artsen vaak niet over voldoende kennis over beroepsziekten als burn-outs of RSI en hebben zij bijscholing nodig. De NVAB wil dat de aanpak van deze ziekten verbetert. ‘De bedrijfsarts heeft een verantwoordelijkheid en die vult die regelmatig niet goed in,’ aldus Herman Spanjaard, vicevoorzitter van de vereniging voor bedrijfsartsen. 
Los van de gebrekkige kennis over de beroepsziekten, zou het ook zo zijn dat artsen vaak niet kunnen ingrijpen omdat de middelen daartoe ontbreken. Veel bedrijfsartsen kunnen de situatie op de werkvloer niet bekijken en ook hebben veel werknemers geen vrije toegang tot de bedrijfsarts. 
Volgens de vereniging ligt de verantwoordelijkheid voor het aanpakken van de wetgeving bij minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW). ‘De essentie is dat er mensen ziek worden en zelfs doodgaan. En dat daar onvoldoende aandacht voor is. Dat is niet goed,’ zegt Spanjaard. 
Het aantal beroepsziekten wordt door het ministerie van SZW geschat op 267 gevallen per 100.000 werknemers per jaar. In 94 van die 267 gevallen gaat het om psychische aandoeningen als gevolg van het werk. Overspannenheid/burnout is met 77 procent de meest gemelde psychische beroepsziekte. Problemen met de werkinhoud, werkhoeveelheid en problemen tussen werknemers onderling en met hun leidinggevenden zijn vaak de oorzaak. De financiële sector is hier de koploper. Daarnaast is het aantal meldingen van een posttraumatische stressstoornis toegenomen tot 10 procent van het aantal psychische beroepsziekten. De meeste meldingen betreffen politiefunctionarissen, gevolgd door treinmachinisten en treinconducteurs, medewerkers gezondheidszorg (met name in de psychiatrie en zwakzinnigenzorg) en defensiepersoneel.
cc-beeld: Tyler

Meer over:

leven, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.