Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Aziz Kara gedood omdat hij Turk was?

  •  
17-07-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
107 keer bekeken
  •  
Almelo_AzizKara
Update: Revu publiceert reconstructie ... Turkse gemeenschap wil onafhankelijk onderzoek naar fatale burenruzie in Almelo
De Turkse gemeenschap in Nederland wil nader onderzoek naar de dood van de Turkse Nederlander Aziz Kara in Almelo, meldt de NOS dinsdagavond. Een woordvoerder, die spreekt namens diverse organisaties, zegt dat Aziz mogelijk door zijn buren Henk en Ingrid van der W. is gedood uit racistische motieven.
De 64-jarige Aziz Kara overleed eind juni nadat zijn Nederlandse buren aan de Violierstraat (foto), Henk en Ingrid van der W. hem bij een ruzie hadden geslagen. Ze hadden al langer een conflict. Het AD schreef toen:
Volgens buurtgenoten maakten ze er geen geheim van een hekel te hebben aan Turken. [Een buurtgenoot] “Toen ze hier kwamen wonen, ging het nog redelijk. We verzorgden elkaars plantjes en we nodigden ze uit op verjaardagen. Andersom werden we nooit uitgenodigd. […] Als ze het over de Turkse buren spraken, hadden ze het altijd over de ‘maffia’ en zo. Ze maakten discriminerende opmerkingen en maakten van alles een probleem.
Er zitten twee mannen vast, buurman Henk en zijn zoon. De Turkse gemeenschap vindt dat een onafhankelijk onderzoek duidelijkheid moet geven over de “brute moord”. Ze willen de sociale en maatschappelijke achtergronden laten onderzoeken. aldus de NOS. Morgen is er in Almelo een stille tocht.
Update woensdag 15:10 Weekblad Revu heeft een reconstructie van het misdrijf online gezet.
Zoon Deniz Kara over de dodelijke vechtpartij: ‘Of het een racistische daad was weet ik niet. Wat ik wel weet is dat zij het op mijn ouders hadden gemunt puur vanwege hun Turkse afkomst. Mijn vader had geen enkele kans. Als beesten bleven ze op zijn hoofd inslaan, tot hij op de grond kieperde. Bewusteloos. Toen ik dat zag, ben ik op hem gaan liggen, om hem te beschermen tegen de klappen. Ik schreeuwde met alles wat ik in me had: ‘Stop! Stop!’ Toen pas hieleden ze op. De buurvrouw schold toen nog: ‘Ik hoop dat jullie branden in de hel! Vuile teringkankerturken!’ De 64-jarige Aziz Kara wordt vervolgens bewusteloos naar het ziekenhuis afgevoerd en ligt tien dagen in coma. Op woensdag 4 juli overlijdt hij aan zijn verwondingen: een schedelbasisfractuur, een hersenkneuzing en een hersenbloeding.
Lees hier de reconstructie:  Hoe Henk en Ingrid Aziz doodsloegen
Foto: Google Maps
Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Meer over:

leven, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.