Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Anti-racisme activist Jerry Afriye doet aangifte tegen Rotterdamse politie

  •  
22-11-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Schermafbeelding 2016-11-22 om 18.01.09
Dichter en anti-racisme activist Jerry Afriye heeft dinsdag aangifte gedaan tegen de politieagenten in Rotterdam die hem op 12 november j.l. hardhandig hebben gearresteerd. Afriye was met een aantal anderen in Rotterdam om te demonstreren tegen Zwarte Piet. Nadat de politie de demonstranten had ingesloten, werden ze gearresteerd en hardhandig stadsbussen ingedreven.
Op beelden van Afriyes arrestatie is te zien hoe hij, terwijl hij al in de bus staat, daar uitgetrokken wordt en op zeer hardhandige wijze van de groep wordt verwijderd. Afriye:
“Het begint langzaamaan op een patroon te lijken. Als ik aanwezig ben bij een demonstratie moet ik eruit gepikt worden, zo lijkt het. Het moet niet zo zijn dat ik per definitie een target ben.”
Ook in 2014 werd Afriye hardhandig gearresteerd. Agenten gebruikten hierbij zelfs de omstreden nekklem. De rechtbank in Den Haag oordeelde begin dit jaar nog dat die arrestatie onterecht was en dat het politiegeweld waarmee het gepaard ging disproportioneel was. Het Openbaar Ministerie is in beroep gegaan tegen die uitspraak. Afriye heeft ook in die zaak een aanklacht tegen de politie ingediend, maar die aanklacht kan nog niet in behandeling worden genomen omdat de andere zaak nog loopt.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.