Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Amsterdamse journalist draagt boerkini op strand en niemand kijkt op of om

  •  
27-08-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
362 keer bekeken
  •  
burkini

© cc foto: belmon

Het Franse boerkiniverbod – dat inmiddels door de Raad van State verworpen is – is het onderwerp van gesprek. In Frankrijk werd er in 32 gemeenten een verbod gelegd op de zwemkleding terwijl men eerder niet echt geklaagd heeft over ondervonden last in de openbare ruimte. Het Parool vroeg zich af hoe er in Amsterdam over wordt gedacht en stuurde journalist Anouk Kemper naar Blijburg en Bloemendaal. Wat bleek, het kon niemand maar ook iets schelen.
In het Parool schrijft Kemper over haar ervaringen. Het blijkt eerst lastig om überhaupt aan een boerkini te komen en als ze er eenmaal één heeft gevonden, legt de medewerker van de winkel uit waarom dat zo is.
Ga je er híer mee naar het strand? Oeh, nee, dat zou ik nooit doen.
‘Waarom niet?’
‘Ik ken niemand die er hier een draagt, iedereen koopt ‘m voor vakantie in Turkije of Marokko. Hier zou ik toch wel bang zijn voor de reacties.” Daarom wil ze liever niet dat de winkel genoemd wordt. “Misschien hebben mensen er problemen mee dat wij ze verkopen.’
Vol medeleven wenst ze me succes, en ik zou willen dat ik ‘nee’ had gezegd.”
Eenmaal op de stranden aangekomen, stuit Kemper op weinig weerstand. Wanneer zij aan bezoekers vraagt wat zij van haar zwemkleding vinden, antwoorden sommigen het volgende
“Moet je vooral lekker zelf weten, Bizar dat ze iemand dwingen om zich anders te kleden. Als ik in een trui en een spijkerbroek op het strand wil zitten, mag dat toch ook? Het viel me net sowieso niet op dat je een boerkini aan hebt, ik dacht: je bent gewoon een moslimvrouw.”
Wanneer de journalist een Marokkaans-Nederlands gezin tegenkomt, vraagt zij naar hun ervaringen op het gebied van boerkini’s.
“Ik heb zelf een boerkini, maar die draag ik alleen in Marokko,” antwoordt de moeder desgevraagd. “Want ik wil niet dat hier hetzelfde gebeurt als in Frankrijk.” 
“We zijn hier natuurlijk in Amsterdam,” zegt de vader. “Misschien is het anders in Zeeland.”
De journalist vertelt in het artikel hoe spannend zij het vond om in een boerkini te lopen en zich als ‘de Ander’ te voelen. Op sociale media wordt er door sommigen geprotesteerd over het ‘onderzoek’ en de keuze om een witte vrouw – die eigenlijk niet met discriminatie vanwege haar achtergrond te maken zal hebben en nooit écht ‘de Ander’ is – een boerkini aan te laten trekken in plaats van een moslimvrouw.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.