Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Amsterdam blijkt vossenparadijs

  •  
22-12-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
131 keer bekeken
  •  
vos300
Vossen flink zwaarder dan andere jaren ... 'Het konijn wandelt zo hun bek in'
Vossen leiden een luizenleventje in onze hoofdstad. Hun lievelingseten, konijn, wandelt aan de stadsranden bijna vanzelf hun bek in. Dat de stadsvossen spekkoper zijn, is ook te merken aan hun gewicht. Ze wegen vrijwel allemaal ongeveer anderhalve kilo zwaarder dan andere jaren, grofweg 7 tot 7,5 kilo, ten opzichte van de eerdere 5,5 tot 6 kilo.
Geert Timmermans, stadsecoloog bij de Dienst Ruimtelijke Ordening, kijkt er niet van op. Hij zegt in het Parool :
Ze hoeven nu alleen maar met hun bek open in het gras te liggen. 2012 en 2013 zijn uitzonderlijk goede konijnenjaren geweest.
Daarnaast heerst sinds vorig jaar ook de konijnenziekte myxomatose, waardoor de prooidieren nog gemakkelijker te pakken zijn. 
De vossen jagen vooral in het Diemerpark in Oost en het Westelijk Havengebied, met een uitloper naar het konijnenrijke Sloterdijk en het Westerpark. Timmermans schat dat inmiddels ongeveer 30 vossenparen binnen de stadsgrenzen van Amsterdam wonen. Van een plaag, zoals in Londen, is echter geen sprake.

Meer over:

nieuws, groen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.