Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Amerika weigert Syrische en Irakese vluchtelingen

  •  
20-11-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
house_300.jpg
Huis van Afgevaardigden keurt maatregel goed waardoor opvang vluchtelingen direct wordt opgeschort
Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden keurde donderdagavond een maatregel goed, waardoor de opvang van Syrische en Irakese vluchtelingen wordt opgeschort.
De maatregel komt naar aanleiding van de aanslagen in Parijs, die – zoals nu bekend is – werd uitgevoerd door Fransen en Belgen en niet door jihadisten die met de vluchtelingen mee het land in waren gekomen.
President Obama reageerde eerder al ontstemd over het plan dat hij ‘hysterisch en overdreven’ noemde. De president dreigde met een veto als het toch tot een maatregel zou komen. Volgens hem is het goedkope verkiezingspropaganda over de rug van vluchtelingen. ‘En dat moet heel snel stoppen, want de hele wereld kijkt toe,’ aldus Obama.
Daar trok het Huis van Afgevaardigden, met daarin een Republikeinse meerderheid, zich niets van aan en zette het plan door. Volgens voorzitter van het Huis Paul Ryan is het namelijk beter ‘het zekere voor het onzekere te nemen.’ De maatregel werd goedgekeurd met 289 stemmen tegen 137, wat inhoudt dat ook een deel van Obama’s Democraten voor de maatregel heeft gestemd. Het voorstel moet nu nog door de Senaat worden goedgekeurd. Wanneer twee derde van de senatoren voor het plan stemt, is een veto van de president niet langer geldig.
cc-beeld: Ron Cogswell

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.