Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Ahmed Marcouch: etnisch profilerende agenten ‘totaal krankjorum’

  •  
14-06-2016
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
93 keer bekeken
  •  
Schermafbeelding-2016-06-14-om-12.49.10

© cc-beeld: Roel Wijnants

Volgens PvdA-Kamerlid Ahmed Marcouch staat de beroepseer van de politie op het spel door het etnisch profileren door agenten. Marcouch schrijft dat in een opiniestuk in NRC. Dinsdag wordt in de Tweede Kamer gestemd over etnisch profileren.
‘Hoort etnisch profileren erbij als je boeven wilt vangen? Het leek alsof ik dat fractieleider Halbe Zijlstra (VVD) losjes hoorde beweren bij Buitenhof. Fout! Er is niets dat een selectie op huidkleur of ras legitimeert, ook de misdaadstatistieken niet,’ schrijft Marcouch, zelf oud-politieagent. Volgens Marcouch mag de politie uitsluitend controles uitvoeren als het signalement overeenkomt. Tenzij het een verkeerscontrole betreft, maar: ‘dan moet de politie juist iedereen staande willen houden’.
Marcouch spreekt van ‘de ijzeren norm’: agenten mogen iemand nooit enkel en alleen op basis van afkomst of huidskleur staande houden. ‘Juist omdat de bevoegdheden van de politie zo enorm groot zijn, tot en met geweldsuitoefening, moet de politie uiterst integer zijn.’ Dat agenten het geregeld niet zo nauw nemen met die ijzeren norm blijkt niet alleen uit de vele praktijkvoorbeeld, zoals onlangs nog met rapper Typhoon , maar ook de reacties op het eigen intranet. Afgelopen weekend onthulde NRC hoe politieagenten daar over elkaar heen buitelen om het etnisch profileren goed te praten. ‘Dat is totaal krankjorum,’ vindt Marcouch.
"De agent die deze casus becommentarieert op zijn bedrijfsnet met ‘I rest my case…’, hoort niet bij de politie. Wie de norm loslaat, ondermijnt het gezag van de politie en sloopt de bondgenoten, de welwillende gemeenschappen die de politie zien als ‘van ons’ en die meehelpen met hun informatie en meldingen, bijvoorbeeld over de buurjongen die elke dag met een andere scooter in de garagebox verdwijnt. Dat stopt als de politie niet die verdachte buurjongen staande houdt, maar de hele buurt lastig valt met straatpatrouilles."
Marcouch pleit ervoor de politie beter uit te rusten en op te leiden op dit gebied. ‘Met de opleidingsmodule “multicultureel vakmanschap” komt zij er niet. Er zijn zwaardere trainingen en opleidingen nodig, ook voor de politiechefs die met hun teams dagelijks de morele oordeelsvorming scherp dienen te houden.’ Ook vindt Marcouch dat agenten die het entnisch profileren veroordelen dat duidelijker laten horen en hun collega’s aanspreken op ontsporingen.
Volgens Marcouch ligt er ook teveel druk op agenten om met elke situatie uit de voeten te kunnen. Daar ligt een schone taak voor de korpsleiding:
"Hoogste tijd voor de korpsleiding om te accepteren dat wijkagenten, rechercheurs en andere dienders in etnisch gekleurde wijken geen alles kunnende generalisten kunnen zijn. Zij hebben etnisch divers samengestelde teams nodig, met specialisten die de specifieke gemeenschappen kennen; de taal, de onderlinge codes en de motoriek. Op papier is, met de werving en opleiding, de diversiteit intussen georganiseerd, maar de praktijk blijft achter en intussen worden de overvraagde agenten ziek."
Marcouch pleit er nu voor dat er een speciale app wordt ontwikkeld waarmee burgers kunnen aangeven hoe zij zich door de politie behandeld voelen.
"Het verschil tussen goede en foute opsporing zit in de kwaliteit van de agenten en hun leiding, niet in stopformulieren. Wat wij nodig hebben, is niet minder klachten, maar meer klachten. Een speciale app voor burgers die zich onheus bejegend voelen door de politie is dan een goed idee. De klacht die de burger via deze app indient, komt terecht bij de agent van dienst. Die kan zich dan verantwoorden richting klager, chef en beroepscommissie. Zo verbeteren wij de politie."
cc-foto: Roel Wijnants
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.