Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Vooruitzicht: in 2050 meer plastic dan vis in de zee

  •  
19-01-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
114 keer bekeken
  •  
10475148904_ea436882b1_k
Sinds 1 januari krijg je als consument in Nederland nergens meer een gratis plastic tasje. Het is één van de maatregelen om verspilling tegen te gaan, maar is het genoeg? Het World Economic Forum van Davos waarschuwt dinsdag dat we momenteel zoveel plastic gebruiken, dat in zich in 2050 meer plastic afval in de zee zal bevinden, dan vis.
De persmededeling is ernstig:
"Het huidige productiesysteem, gebruik, en wegwerpen van plastic heeft belangrijke negatieve gevolgen. Zo gaat jaarlijks 80 tot 120 miljard dollar plastic verpakking verloren. En behalve de financiële kost zullen de oceanen, bij ongewijzigde situatie, meer plastic bevatten dan vis tegen 2050."
Het World Economic Forum pleit dan ook voor een totale omslag voor wat betreft ons gebruik van plastic. Ook moet er een alternatief gezocht worden voor olie als basismateriaal voor de productie van plastic.
Wat dat betreft is de maatregel om plastic tasjes niet langer gratis beschikbaar te stellen een goede eerste stap. Madeleine Somerville schrijft in The Guardian dat hoewel veel van ons recyclen, dat niet genoeg is. Somerville:
"Recyclen is goed, ik zal dat niet tegenspreken. Wanneer je kunt kiezen tussen het weggooien van een plastic fles in een recyclebak of in de gewone prullenbak, dan zul je mij mijn pompoms in de blauwe bak uit zien schudden. Maar ik ben bang dat het zwart-wit denken hier eindigt. Reclycen is een ingewikkelde zaak […] Recyclen zorgt niet voor een schone lei. Het vereist enorme uitgaven aan energie en andere middelen, waaronder […] het vervoer van recyclebare materialen."
Somerville pleit uiteindelijk voor het minderen. Minder gebruik van plastic, minder eten van vlees, minder consumeren. Minder, minder, minder dus.
De Volkskrant schrijft dat de hoeveelheid vis die wereldwijd wordt gevonden de afgelopen zestig jaar structureel is onderschat. De werkelijke vangsten zijn volgens de Universiteit van British Columbia in Vancouver vele malen hoger dan de cijfers van de Verenigde Naties. Volgens de onderzoekers zou zelfs ruim 50 procent méér vis zijn gevangen dan tot nu toe aangenomen.
Het verschil zou zijn ontstaan door niet alle vangsten worden gerapporteerd door VN-lidstaten. Vooral vangsten van kleinschalige of illegale visserijen, vangsten van sportvissers en bijvangsten in de industriële visserij zijn buiten de statistieken gebleven.
cc-foto: aXnrS

Meer over:

plastic, nieuws, groen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.